Udka z kurczaka zapiekane z kapustą i ziemniakami

Izabela Kostka

1230Drukuj 5/5

Udka z kurczaka zapiekane z kapustą i ziemniakami

Dziś podsyłamy Wam przepis na błyskawiczny i bardzo łatwy w przygotowaniu obiad! Udka z kurczaka zapiekane z kapustą i ziemniakami. Do dzieła!

Przepis na: Udka z kurczaka zapiekane z kapustą i ziemniakami

Składniki (porcje: 4)

  • 4 udka z kurczaka
  • Przyprawa do kurczaka
  • 600g kiszonej kapusty
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 4 duże ziemniaki
  • Oregano

Przygotowanie

  • Udka z kurczaka skrapiamy oliwą oraz posypujemy przyprawą. Mięso spokojnie można przygotować godzinę wcześniej.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy kapustę,
  • W miseczce łączymy ketchup z majonezem, tak przygotowaną mieszanką pokrywamy kapustę.
  • Na górę wykładamy udka z kurczaka oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, całość posypujemy przyprawą do kurczaka i oregano.
  • Przykrywamy naczynie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) przez ok. 45-50 min, następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut.

Oceń artykuł:

Komentarze