Risotto z dynią

Risotto z dynią
Risotto z dynią / fot. Izabela Kostka

Był już rozgrzewający dyniowy krem i pyszne, puszyste ciasto z dynią. Nadszedł więc czas na jesienny lunch! Polecamy niezwykle pożywne dyniowe risotto! Gwarantujemy, że na stałe zagości w Twoim październikowym menu!

Przepis: Risotto z dynią

Składniki (porcje: 4)

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 300g ryżu do risotto
  • 150ml białego wina
  • 500g dyni
  • 600ml rosołu
  • sól
  • pieprz
  • 20g masła
  • 100g parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki

Przygotowanie

  • Do garnka wlewamy oliwę z oliwek.
  • Dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy.
  • Dodajemy ryż do risotto i chwilę podsmażamy.
  • Zalewamy białym winem.
  • Dodajemy drobno posiekaną dynie.
  • Zalewamy rosołem.
  • Dodajemy sól oraz pieprz.
  • Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie miękki.
  • Dodajemy masło.
  • Mieszając dodajemy starty parmezan oraz posiekaną pietruszkę.

średnia: 5/5 liczba głosów: 1

Avatar of Izabela Kostka
Miłośniczka wypieków, dekoracji oraz projektów DIY, dzielącą się swoimi pomysłami na własnym YouTube kanale.
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *