Był już rozgrzewający dyniowy krem i pyszne, puszyste ciasto z dynią. Nadszedł więc czas na jesienny lunch! Polecamy niezwykle pożywne dyniowe risotto! Gwarantujemy, że na stałe zagości w Twoim październikowym menu!
Przepis: Risotto z dynią
Składniki (porcje: 4)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 300g ryżu do risotto
- 150ml białego wina
- 500g dyni
- 600ml rosołu
- sól
- pieprz
- 20g masła
- 100g parmezanu
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
Przygotowanie
- Do garnka wlewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy.
- Dodajemy ryż do risotto i chwilę podsmażamy.
- Zalewamy białym winem.
- Dodajemy drobno posiekaną dynie.
- Zalewamy rosołem.
- Dodajemy sól oraz pieprz.
- Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie miękki.
- Dodajemy masło.
- Mieszając dodajemy starty parmezan oraz posiekaną pietruszkę.