Lato to doskonały czas na lekką zdrową kuchnię, bogatą w sezonowe warzywa, będące wspaniałym źródłem witamin. A gdyby tak jeszcze wzbogacić menu dodatkami kuchni śródziemnomorskiej? Owoce morza to przede wszystkim wartościowe białko, ale także bogactwo składników odżywczych, no i oczywiście silny afrodyzjak.. 😉 Zapraszamy na szparagową paellę z owocami morza!
Przepis: Szparagowa paella z owocami morza
Składniki (porcje: 4)
- 1 kg surowych, nieobranych krewetek
- 300 g małży
- 250 g ryżu do risotto
- 1 litr doprawionego bulionu
- olej kokosowy lub rzepakowy
- 120 ml wytrawnego, białego wina
- 2 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- 1 pęczek zielonych szparagów
- przyprawy: papryka słodka, czosnek, kurkuma, papryka ostra, pieprz
Przygotowanie
- Krewetki obieramy z pancerzy, a następnie oczyszczamy z jelit.
- Małże przelewamy zimną wodą.
- W woku lub na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy, dodajemy na patelnię i chwilę smażymy.
- Krojone pomidory umieszczamy na sitku i przelewamy wodą, by pozbyć się nadmiaru soku.
- Na patelnię dodajemy krojone pomidory wraz z przyprawami, chwilę smażymy.
- Całość zalewamy winem.
- Na patelnię dodajemy suchy ryż i chwilę smażymy.
- Całość zalewamy gorącym bulionem i zostawiamy do momentu, gdy ryż napęcznieje.
- W tym czasie myjemy szparagi, odłamujemy końce (wyrzucamy), a pozostałą część kroimy zostawiając główki.
- Gdy ryż wchłonie już prawie cały bulion, dodajemy pokrojone szparagi, główki, krewetki oraz małże.
- Jeżeli ryż jest za suchy możemy podlać delikatnie wodą.
- Całość przykrywamy i na małym ogniu pozostawiamy na ok 10-12 minut.
- Po tym czasie sprawdzamy szparagi, jeśli są miękkie - paella jest gotowa.