Szparagowa paella

Szparagowa paella z owocami morza

Lato to doskonały czas na lekką zdrową kuchnię, bogatą w sezonowe warzywa, będące wspaniałym źródłem witamin. A gdyby tak jeszcze wzbogacić menu dodatkami kuchni śródziemnomorskiej? Owoce morza to przede wszystkim wartościowe białko, ale także bogactwo składników odżywczych, no i oczywiście silny afrodyzjak.. 😉 Zapraszamy na szparagową paellę z owocami morza!

Typ przepisu:

Czas wykonania:

Poziom trudności:

Przepis: Szparagowa paella z owocami morza

Składniki

  • 1 kg surowych, nieobranych krewetek
  • 300 g małży
  • 250 g ryżu do risotto
  • 1 litr doprawionego bulionu
  • olej kokosowy lub rzepakowy
  • 120 ml wytrawnego, białego wina
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • przyprawy: papryka słodka, czosnek, kurkuma, papryka ostra, pieprz

Przygotowanie

  • Krewetki obieramy z pancerzy, a następnie oczyszczamy z jelit.
  • Małże przelewamy zimną wodą.
  • W woku lub na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej.
  • Cebulę i czosnek drobno siekamy, dodajemy na patelnię i chwilę smażymy.
  • Krojone pomidory umieszczamy na sitku i przelewamy wodą, by pozbyć się nadmiaru soku.
  • Na patelnię dodajemy krojone pomidory wraz z przyprawami, chwilę smażymy.
  • Całość zalewamy winem.
  • Na patelnię dodajemy suchy ryż i chwilę smażymy.
  • Całość zalewamy gorącym bulionem i zostawiamy do momentu, gdy ryż napęcznieje.
  • W tym czasie myjemy szparagi, odłamujemy końce (wyrzucamy), a pozostałą część kroimy zostawiając główki.
  • Gdy ryż wchłonie już prawie cały bulion, dodajemy pokrojone szparagi, główki, krewetki oraz małże.
  • Jeżeli ryż jest za suchy możemy podlać delikatnie wodą.
  • Całość przykrywamy i na małym ogniu pozostawiamy na ok 10-12 minut.
  • Po tym czasie sprawdzamy szparagi, jeśli są miękkie - paella jest gotowa.
Avatar of Magdalena Klosa
Marketing Manager, uwielbia podróże, zwierzęta, zdrowe odżywianie, książki, poradniki, a od niedawna również jogę. Ciągle poszukuje wrażeń :)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *