Płatki owsiane, naleśniki, pancakes lub jogurt z owocami to zdecydowanie najpopularniejsze pomysły na słodkie śniadania. Dziś przychodzimy do Was z nieco inną propozycją! Prażone jabłko z cynamonem i orzechami to bardzo szybki i prosty przepis na rewelacyjne śniadanie w zdrowej odsłonie!
Przepis: Prażone jabłko z cynamonem i orzechami
Składniki (porcje: 1)
- 1 jabłko
- 2 łyżki płatków ryzowych
- 3/4 kubka wody
- garstka suszonej żurawiny, rodzynek lub innych suszonych owoców
- garstka dowolnych, ulubionych orzechów
- cynamon
Przygotowanie
- Jabłko dokładnie myjemy i kroimy w kostkę.
- W małym garnuszku podgrzewamy 3/4 wody i doprowadzamy do zagotowania.
- Wsypujemy 2 łyżki płatków ryżowych i zmniejszamy ogień.
- Po paru minutach dorzucamy pokrojone w kostkę jabłko i gotujemy na niewielkim ogniu.
- Gdy jabłko będzie już miękkie, dorzucamy garstkę suszonych owoców oraz cynamon, całość trzymamy na niewielkim ogniu jeszcze przez kilka minut.
- Dodajemy orzechy i gotowe! Smacznego!