Charakterystyczny słodko-gorzki, ziołowy smak Aperolu w towarzystwie mascarpone, pomarańczy i herbatników? Tak! Tego po prostu musisz spróbować! Poznaj przepis na Sernik Aperol Spritz!
Przepis na: Sernik Aperol Spritz
Składniki (porcje: 1)
- 1 galaretka pomarańczowa (rozpuszczamy w 250ml wody)
- 100ml Aperolu
- 200g herbatników
- 100g masła
- 250ml śmietanki kremówki
- 300g serka śmietankowego kanapkowego
- 250g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 pomarańcza
Przygotowanie
- Galaretkę rozpuszczamy w 250mln wody.
- Do rozpuszczonej galaretki dodajemy Aperol i odstawiamy do lodówki.
- Kruszymy herbatniki.
- Rozpuszczamy masło, wsypujemy herbatniki i mieszamy.
- Zmieszane z masłem herbatniki wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki.
- Do kremówki dodajemy serek kanapkowy, cukier puder i miksujemy.
- Do zmiksowanej masy wlewamy 100 mln galaretki.
- Masę wylewamy na spód przygotowany w tortownicy i wkładamy do lodówki.
- Obiermy pomarańcze i kroimy na cieniutkie plasterki.
- Plasterki kładziemy na wierzch masy i zalewamy resztą galaretki.
- Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.