Sernik Aperol Spritz

Izabela Kostka

173Drukuj 5/5

Sernik Aperol Spritz

Charakterystyczny słodko-gorzki, ziołowy smak Aperolu w towarzystwie mascarpone, pomarańczy i herbatników? Tak! Tego po prostu musisz spróbować! Poznaj przepis na Sernik Aperol Spritz!

Przepis na: Sernik Aperol Spritz

Składniki (porcje: 1)

  • 1 galaretka pomarańczowa (rozpuszczamy w 250ml wody)
  • 100ml Aperolu
  • 200g herbatników
  • 100g masła
  • 250ml śmietanki kremówki
  • 300g serka śmietankowego kanapkowego
  • 250g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 pomarańcza

Przygotowanie

  • Galaretkę rozpuszczamy w 250mln wody.
  • Do rozpuszczonej galaretki dodajemy Aperol i odstawiamy do lodówki.
  • Kruszymy herbatniki.
  • Rozpuszczamy masło, wsypujemy herbatniki i mieszamy.
  • Zmieszane z masłem herbatniki wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki.
  • Do kremówki dodajemy serek kanapkowy, cukier puder i miksujemy.
  • Do zmiksowanej masy wlewamy 100 mln galaretki.
  • Masę wylewamy na spód przygotowany w tortownicy i wkładamy do lodówki.
  • Obiermy pomarańcze i kroimy na cieniutkie plasterki.
  • Plasterki kładziemy na wierzch masy i zalewamy resztą galaretki.
  • Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Oceń artykuł:

Komentarze