Słodkie, pachnące i niesamowicie chrupiące… Co to takiego? Oczywiście gofry! Idealny pomysł na podwieczorek lub śniadanie! Z owocami, dżemem, nutellą, masłem orzechowym, bitą śmietaną, a może lodami? Gwarantujemy, że wszystkie będą super pyszne! To zaczynamy!
Przepis: Gofry
Składniki (porcje: 8)
- 3 jajka
- 75g cukru
- szczypta soli
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego albo 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 ml oleju
- 250ml wody mineralnej gazowanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Jajka ubijamy razem z cukrem, solą oraz wanilią na puszystą masę. Ubijamy ok. 10min.
- Do ubitej masy dodajemy olej oraz wodę. mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i porcjami dodajemy do masy cały czas mieszając.
- Masę przelewamy do gofrownicy i wypiekamy na złoto brązowy kolor.
- Upieczone gofry studzimy na kratce by zostały chrupiące.