Gofry

Izabela Kostka

344Drukuj 5/5

Gofry

Słodkie, pachnące i niesamowicie chrupiące… Co to takiego? Oczywiście gofry! Idealny pomysł na podwieczorek lub śniadanie! Z owocami, dżemem, nutellą, masłem orzechowym, bitą śmietaną, a może lodami? Gwarantujemy, że wszystkie będą super pyszne! To zaczynamy!

Przepis na: Gofry

Składniki (porcje: 8)

  • 3 jajka
  • 75g cukru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego albo 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 ml oleju
  • 250ml wody mineralnej gazowanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

  • Jajka ubijamy razem z cukrem, solą oraz wanilią na puszystą masę. Ubijamy ok. 10min.
  • Do ubitej masy dodajemy olej oraz wodę. mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i porcjami dodajemy do masy cały czas mieszając.
  • Masę przelewamy do gofrownicy i wypiekamy na złoto brązowy kolor.
  • Upieczone gofry studzimy na kratce by zostały chrupiące.

Oceń artykuł:

Komentarze