Wielkimi krokami zbliża się koniec lata, ale my tak łatwo się nie damy! Dziś porzucamy przepis na pyszne, letnie, owocowo-szpinakowe ciasto, które smakuje jeszcze lepiej niż wygląda! Nie wierzysz? Sprawdź!
Typ przepisu: Deser | Czas przygotowania: 60 min | Poziom trudności: ŁatwyPrzepis: Ciasto ze szpinakiem i borówkami
Składniki (porcje: 1)
- 4 jajka
- 250g cukru
- 200ml mleka
- 200ml oleju
- 300g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g mielonych migdałów
- 100g świeżego szpinaku
- 400g borówek
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 300g serka śmietankowego kanapkowego
- 50g płatków migdałowych prażonych na patelni
Przygotowanie
- Jajka ubijamy z cukrem, mieszając do puszystej masy dodajemy olej, mleko oraz mielone migdały.
- Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i wsypujemy powoli do masy.
- Siekamy szpinak i dodajemy do masy (można zblendować szpinak do uzyskania zielonego koloru ciasta).
- Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.180° ok. 40 minut.
- Sok z cytryny mieszamy razem z mąką ziemniaczaną oraz cukrem i dodajemy do borówek.
- Masę z borówkami gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
- Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i dziurkujemy.
- Na górę wylewamy borówek i równomiernie rozprowadzamy. Zostawiamy do ostygnięcia.
- Serek kanapkowy mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
- Masę z serka kanapkowego rozprowadzamy na powierzchni borówek.
- Posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi.