Przejdź do głównej zawartości

Wielkimi krokami zbliża się koniec lata, ale my tak łatwo się nie damy! Dziś porzucamy przepis na pyszne, letnie, owocowo-szpinakowe ciasto, które smakuje jeszcze lepiej niż wygląda! Nie wierzysz? Sprawdź!

Typ przepisu: | Czas przygotowania: | Poziom trudności:

Przepis: Ciasto ze szpinakiem i borówkami

Składniki (porcje: 1)

  • 4 jajka
  • 250g cukru
  • 200ml mleka
  • 200ml oleju
  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g mielonych migdałów
  • 100g świeżego szpinaku
  • 400g borówek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300g serka śmietankowego kanapkowego
  • 50g płatków migdałowych prażonych na patelni

Przygotowanie

  • Jajka ubijamy z cukrem, mieszając do puszystej masy dodajemy olej, mleko oraz mielone migdały.
  • Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i wsypujemy powoli do masy.
  • Siekamy szpinak i dodajemy do masy (można zblendować szpinak do uzyskania zielonego koloru ciasta).
  • Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.180° ok. 40 minut.
  • Sok z cytryny mieszamy razem z mąką ziemniaczaną oraz cukrem i dodajemy do borówek.
  • Masę z borówkami gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
  • Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i dziurkujemy.
  • Na górę wylewamy borówek i równomiernie rozprowadzamy. Zostawiamy do ostygnięcia.
  • Serek kanapkowy mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • Masę z serka kanapkowego rozprowadzamy na powierzchni borówek.
  • Posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi.

Średnia ocena: 4.9 / 5. Liczba głosów: 8

Izabela Kostka

Miłośniczka wypieków, dekoracji oraz projektów DIY, dzielącą się swoimi pomysłami na własnym YouTube kanale.

Zostaw odpowiedź