Z niecierpliwością oczekując na nadejście wiosny, podsyłamy przepis na sezonowe ciasto truskawkowe! Pyszne i baaaardzo owocowe! Kto wie, może i Pani Wiosna się skusi i w końcu zostanie z nami na dłużej? Trzymamy kciuki!
Przepis na: Ciasto z truskawkami
Składniki (porcje: 1)
- 4 jaja
- 250g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200ml mleka
- 200ml oleju
- 300g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 300g truskawek
Przygotowanie
- Jajka ubijamy razem z solą, cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Dodajemy olej oraz mleko.
- Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy.
- Masę przelewamy do formy wielkości 35x25cm, na górę wykładamy truskawki pokrojone na mniejsze kawałki.
- Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika ,funkcja góra i dół i pieczemy 40min.
- Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.