Przejdź do głównej zawartości

Z niecierpliwością oczekując na nadejście wiosny, podsyłamy przepis na sezonowe ciasto truskawkowe! Pyszne i baaaardzo owocowe! Kto wie, może i Pani Wiosna się skusi i w końcu zostanie z nami na dłużej? Trzymamy kciuki!

Typ przepisu:

Czas wykonania:

Poziom trudności:

Przepis: Ciasto z truskawkami

Składniki (porcje: 1)

  • 4 jaja
  • 250g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200ml mleka
  • 200ml oleju
  • 300g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 300g truskawek

Przygotowanie

  • Jajka ubijamy razem z solą, cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę.
  • Dodajemy olej oraz mleko.
  • Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy.
  • Masę przelewamy do formy wielkości 35x25cm, na górę wykładamy truskawki pokrojone na mniejsze kawałki.
  • Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika ,funkcja góra i dół i pieczemy 40min.
  • Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Video

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba głosów: 5

Izabela Kostka

Miłośniczka wypieków, dekoracji oraz projektów DIY, dzielącą się swoimi pomysłami na własnym YouTube kanale.

Zostaw odpowiedź