Jak jesień to oczywiście… dynia! Ten niezwykły owoc sezonowy zawiera mnóstwo cennych witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu! O niezwykłych właściwości dyni przeczytasz w naszym artykule: Sezon na dynię trwa! A dziś mamy dla Was przepis na pyszne, sezonowe ciasto z dynią i jabłkami. Spróbujcie koniecznie!
Typ przepisu: Deser | Czas przygotowania: 80 min | Poziom trudności: ŁatwyPrzepis: Ciasto z dynią i jabłkami
Składniki (porcje: 1)
- 5 jajek
- szczypta soli
- 150g brązowego cukru
- 100g cukru
- 300g dyni
- 200g jabłek
- 150g płatków owsianych
- 150g oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 100g rodzynek
- 100g serka śmietankowego kanapkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- garść orzechów pekan
- forma wielkości 26cm
Przygotowanie
- Ubijamy jajka z solą oraz cukrem na puszystą masę.
- Dynię oraz jabłka trzemy na tarce lub w malakserze.
- Do ubitych jajek dodajemy płatki owsiane oraz dynię.
- Powoli wlewamy olej.
- Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia oraz gałką muszkatołową i dodajemy do masy.
- Dodajemy rodzynki i całość przelewamy do formy.
- Pieczemy około 60 min w temperaturze 170°.
- Gdy ciasto po upieczeniu jest wystudzone zaczynamy robić krem.
- Serek śmietankowy, cukier puder i sok z cytryny miksujemy.
- Kremem smarujemy ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami pekan.