Ciasto z dynią i jabłkami

Izabela Kostka

185Drukuj 5/5

Ciasto dyniowo - jabłkowe

Jak jesień to oczywiście… dynia! Ten niezwykły owoc sezonowy zawiera mnóstwo cennych witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu! O niezwykłych właściwości dyni przeczytasz w naszym artykule: Sezon na dynię trwa! A dziś mamy dla Was przepis na pyszne, sezonowe ciasto z dynią i jabłkami. Spróbujcie koniecznie!

Przepis na: Ciasto z dynią i jabłkami

Składniki (porcje: 1)

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 150g brązowego cukru
  • 100g cukru
  • 300g dyni
  • 200g jabłek
  • 150g płatków owsianych
  • 150g oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 100g rodzynek
  • 100g serka śmietankowego kanapkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • garść orzechów pekan
  • forma wielkości 26cm

Przygotowanie

  • Ubijamy jajka z solą oraz cukrem na puszystą masę.
  • Dynię oraz jabłka trzemy na tarce lub w malakserze.
  • Do ubitych jajek dodajemy płatki owsiane oraz dynię.
  • Powoli wlewamy olej.
  • Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia oraz gałką muszkatołową i dodajemy do masy.
  • Dodajemy rodzynki i całość przelewamy do formy.
  • Pieczemy około 60 min w temperaturze 170°.
  • Gdy ciasto po upieczeniu jest wystudzone zaczynamy robić krem.
  • Serek śmietankowy, cukier puder i sok z cytryny miksujemy.
  • Kremem smarujemy ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami pekan.

Oceń artykuł:

Komentarze