Mini kiwi – co to takiego?

Magdalena Klosa

Zdrowie i uroda190 5/5

Rynek owoców i warzyw w Polsce znacznie się poszerza. W sklepach i na targach pojawiają się odmiany, o których istnieniu nasze babki nie miały zielonego pojęcia. Bataty, kiwano, awokado, marakuja, kaki, mini kiwi. No właśnie, mini kiwi. Co to takiego? I czy faktycznie te małe, zielone owoce smakują tak samo jak znane nam od zawsze, lekko kwaśne, zielone kiwi w brązowej skórce? Sprawdźmy!

Żywność funkcjonalna

Współcześni konsumenci są coraz bardziej świadomi możliwości jakie daje nam natura. Z tego powodu na sklepowych półkach ze zdrową żywnością, a także targach, straganach, a nawet w e-sklepach, stale poszukują nowości żywieniowych, które nie tylko będą zaspokajały ich kubki smakowe, ale również zapewnią szereg korzystnych właściwości dla zdrowia. I nie chodzi tutaj jedynie o zapewnienie podstawowych funkcji, jakimi jest odżywienie organizmu. Tutaj chodzi o coś znacznie większego.

Żywność funkcjonalna to taka, która poza dostarczeniem podstawowych składników do organizmu, ma spełniać jeszcze jedną funkcję – korzystanie wpływać na zdrowie, a najlepiej zapobiegać rozwojowi chorób, czyli, innymi słowy – leczyć organizm! Po co sięgać po leki i inne specyfiki, gdy można zjeść jakiś pyszny owoc, a jednocześnie zadbać o zdrowie? Z całą pewnością to życiowe motto jest kolejnym ukłonem w stronę kultury Wschodu, a także coraz bardziej popularnej w Europie Ajurwedy.

Rozmiar mini – minimalizm?

Wydawać by się mogło, że mini owoce, czy też kiełki warzyw (mini rośliny), ze względu na swoją wielkość są wstanie dostarczyć do organizmu zdecydowanie mniej witamin i minerałów niż pełnowartościowy owoc/warzywo w pokaźnych rozmiarach. Nic bardziej mylnego! Jak pisaliśmy już w temacie kiełków – w pierwszej fazie wzrostu rośliny, wytwarzana jest największa ilość łatwo przyswajalnych dóbr! I podobnie w przypadku mini kiwi – jest to zupełny hit, a także niesamowita, witaminowa bomba!

Mini kiwi

Mini kiwi to nic innego jak owoce aktinidii arguta ostrolistnej ‘issai’, rośliny pochodzącej z Japonii. Jest ona niezwykle odporna i wytrzymała na warunki zewnętrzne, dzięki czemu polecana do amatorskiej uprawy. Owoce są niewielkich rozmiarów – osiągają długość maksymalną ok 2 cm, przy czym są niezwykle słodkie! Dużo słodsze od tradycyjnego kiwi. Mini kiwi dojrzewa jesienią, co tłumaczy ich nagłe pojawienie się na sklepowych półkach.

Na odpowiedni stan do spożycia wskazuje delikatnie brązowy kolor skórki, a także miękkość owocu. Z zewnętrz mini kiwi nie przypomina swojego starszego brata, lecz wystarczy je rozkroić, by zobaczyć podobieństwo. Cieniutka skórka małego owocu nie wymaga obierania, dzięki czemu mini kiwi nadaje się do spożycia zaraz po umyciu, podobnie jak jagody, borówki, agrest czy maliny.

Właściwości zdrowotne

Mini kiwi to prawdziwa bomba witaminowa dla naszego organizmu! Dlaczego warto je jeść?

  • zapewnia działanie antyoksydacyjne
  • korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego
  • wzmacnia odporność organizmu
  • korzystnie wpływa na kondycję skóry
  • jest bogactwem witaminy C, witamin z grupy B, a także E i K, kwasu foliowego i polifenoli – zwalczających stres oksydacyjny,
  • zawiera cenne minerały – potas, magnez, fosfor, wapń
  • obniża poziom złego cholesterolu

Jak spożywać?

Jak już pisaliśmy, małe kiwi w przeciwieństwie do swojego starszego brata, nie wymaga obierania. Skórka jest cienka i delikatna, praktycznie niewyczuwalna podczas jedzenia, a dodatkowo to właśnie ona jest skarbnicą polifenoli i kwasu askorbinowego! Smak mini kiwi nie odzwierciedla swojej nazwy, jest to niezwykle smaczna kombinacja różnych słodkich owoców. Jak spożywać mini kiwi? Oczywiście najlepiej w surowej formie. Jako przekąskę, dodatek do deserów, sałatek czy mięs (dzięki zawartości aktynidyny – enzymu, wspomagającego trawienie białek), mini kiwi będzie świetnym dodatkiem szczególnie do czerwonego mięsa, ale także nabiału oraz ryb.

Jeżeli lubisz takie wyszukane, słodko-słone połączenia, dzięki mini kiwi zyskasz szerokie pole do popisu! Polecamy, jest naprawdę smaczne! Mini kiwi możesz również wykorzystać jako zastępczy składnik w naszej Sałatce z roszponką i owocami lub dodatek do deseru Tarta na słodko. Spiesz się, bo mini kiwi to owoce sezonowe i z całą pewnością niedługo znikną ze sklepowych półek!

Oceń artykuł:

Magdalena Klosa

Marketing Manager, uwielbia podróże, zwierzęta, zdrowe odżywianie, książki, poradniki, a od niedawna również jogę. Ciągle poszukuje wrażeń :)

Komentarze