Czy kiełki są zdrowe? Fenomen kiełków

Magdalena Klosa

Zdrowie i uroda155 5/5

Moda na healthy eating trwa w najlepsze. Na sklepowych półkach możemy znaleźć różnego rodzaju superfoods, które są nie tylko smaczne i pożywne, ale również dostarczają mnóstwa witamin. Coraz większa rzesza konsumentów ulega temu trendowi i dobrze! Bo po co sięgać po skoncentrowane suplementy diety w postaci tabletek, jeżeli możemy po prostu zdrowo się odżywiać? Oczywiste, że owoce i warzywa są numerem jeden w healthy lifestyle. Na co warto jeszcze zwrócić uwagę? W lodówce jednej z sieciówek trafić można na różnego rodzaju sałaty, liście botwinki, szpinak, jarmuż, owocowe smoothies, buraki, kiszonki i… kiełki. Ale o co właściwie chodzi z tymi kiełkami? W czym są lepsze od zwykłej sałaty? Postanowiłyśmy sprawdzić na czym polega fenomen kiełków!

Kiełki

Mini rośliny, warzywa w początkowej fazie wzrostu. Dlaczego są tak wartościowe? Dlatego, że w pierwszej fazie – kiełkowania wytwarzana jest największa ilość łatwo przyswajalnych, wartościowych składników takich jak: białka, tłuszcze, związki mineralne i witaminy, m.in: A, B, C, D, E, K, PP, a także wapń, żelazo, potas, cynk, magnez, selen oraz miedź. Ilość ta jest zdecydowanie większa niż w podobnej masie w pełni wykształconych warzyw. Kiełki są łatwe w uprawie, można je samodzielnienie wyhodować w domu, albo też sięgnąć po gotowy, zapakowany produkt w sklepie. Do wyboru mamy aż kilka rodzajów!

Kiełki słonecznika

Bogactwo witamin z grupy B oraz A, C, E, magnezu, potasu, cynku, selenu, fosforu, żelaza i wapnia. Są świetnym źródłem antyoksydantów i flawonoidów, odpowiedzialnych za opóźnianie procesów starzenia się, a także zapobieganie nowotworom, chorobom układu krążenia. Ponadto związki występujące w kiełkach słonecznika wykazują działanie przeciwzapalne dzięki czemu są polecane osobom cierpiącym na choroby autoimmunologiczne.

Zastosowanie: kiełki słonecznika mają lekko orzechowy smak, będą idealnym dodatkiem do sałat, warzywnych smoothies, kanapek czy past. Co ważne, kiełki słonecznika spożywamy na surowo!

Kiełki lucerny

Źródło witamin A, B, C, D, E, K, a także soli mineralnych, potasu, wapnia, fosforu, żelaza, miedzi, manganu i kwasu foliowego. Lucerna jest idealnym rozwiązaniem dla osób cierpiących na anemię oraz cukrzycę. Doskonale obniża poziom cholesterolu, a także łagodzi objawy menopauzy. Poprawia jakość snu oraz zdolność koncentracji. Niweluje wzdęcia, działa przeciwzapalnie, wzmacnia układ odpornościowy. Ze względu na możliwość wystąpienia skurczów macicy, lucerna nie jest zalecana dla kobiet w ciąży, a także osób przyjmujących leki na krzepliwość krwi. Uważać powinny również osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne.

Zastosowanie: delikatne w smaku, do spożycia na surowo, świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałat – również owocowych, smoothies.

Kiełki pora

Zawartość witamin: A, B, C, E, PP, a także : wapnia, potasu, sodu, siarki, fosforu, żelaza, jodu, miedzi. Zapewniają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, odtruwające, wzmacniają odporność, stabilizują poziom cukru we krwi, hamują rozwój reumatyzmu, wspomagają pracę nerek – działają moczopędnie. Podobnie jak czosnek, uznawane są za naturalny antybiotyk.

Zastosowanie: kiełki pora są wyraziste, ostre w smaku. Należy spożywać na surowo, będą doskonałym dodatkiem do surówek, twarogów, past.

Kiełki brokułu

Zawierają witaminy A, B, C, E, K oraz żelazo, magnez, fosfor, cynk, wapń, selen, mangan, potas. Kiełki brokuła bogate są również w sulforafan i glukozynolany dzięki którym zapewniają działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Wpływają pozytywnie na pracę żołądka, obniżają ciśnienie krwi, zapobiegają udarom mózgu, wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy,

Zastosowanie: podobnie jak kiełki pora, mają intensywny i wyrazisty smak. Do spożycia na surowo, doskonałe do surówek, twarogów, past i kanapek.

Kiełki jarmużu

Źródło witamin z grupy B, C, E, a także kwasu foliowego, sodu, potasu, żelaza. Dzięki zawartości związków fenolowych, karotenoidów oraz sulforafanu zapewnia właściwości przeciwutleniające oraz przeciwnowotworowe (podobnie jak brokuł). Ponadto kiełki jarmużu wzmacniają odporność, wspierają układ nerwowy, wspomagają proces krzepnięcia krwi, obniżają poziom cholesterolu, wpływają pozytywnie na kondycję psychiczną, działają przeciwzapalnie.

Zastosowanie: intensywny, wyrazisty, lekko gorzki smak. Należy spożywać na surowo, jako dodatek do sałat, jogurtów, ryżu, kanapek.

Oceń artykuł:

Magdalena Klosa

Marketing Manager, uwielbia podróże, zwierzęta, zdrowe odżywianie, książki, poradniki, a od niedawna również jogę. Ciągle poszukuje wrażeń :)

Komentarze