Domowe sposoby na przeziębienie - Jesień to przepiękna pora roku pod warunkiem, że jest ciepła, słoneczna i kolorowa. Powszechnie jednak wiadomo, że z pogodą różnie bywa. Utarło się nawet powiedzenie 'zmienna jak pogoda' lub 'pogoda nas nie rozpieszcza'. I często nasza piękna, polska, złota jesień kontrastuje z jesienią szarą, mokrą, zimną i deszczową. Ta druga przeważnie, niesie za sobą szereg negatywnych skutków jak: przeziębienia, infekcje, choroby, zmęczenie, rozdrażnienie i złe samopoczucie. Jak sobie z nimi poradzić? Sprawdź nasze naturalne sposoby na przeziębienie!
Domowe sposoby na przeziębienie
Ajurweda, czyli system medycyny indyjskiej, jest skarbnicą wiedzy w temacie zdrowego odżywiania, zapobiegania chorobom oraz zwalczania wszelkich dolegliwości i infekcji. Sprawdzamy jakie sposoby na walkę z przeziębieniem proponuje Ajurweda właśnie!
Ajurweda bazuje przede wszystkim na naturze i zdrowym odżywianiu. Jesień jest porą roku, która w przeciwieństwie do lata - zdecydowanie wychładza organizm. Co to oznacza? Nasze ciało zaczyna odczuwać pewnego rodzaju rozchwianie, brak równowagi, ze względu na spadek temperatury za oknem. Aby powrócić do właściwego porządku, potrzebne jest stałe rozgrzewanie organizmu. Zatem wszelkie potrawy, które spożywamy w tym okresie, powinny ciepłe, a nawet gorące. Jest to świetny czas na wszelkie zupy, które są bogactwem wielu witamin, a także dania pikantne, z dużą mieszanką rozgrzewających przypraw - jak chilli, imbir i czosnek. Co jeszcze będzie dla nas korzystne?
Herbata z imbirem i cytryną
Świetnym, rozgrzewającym napojem będzie na pewno czarna herbata z dodatkiem cytryny, imbiru i miodu. Jest to bogactwo zdrowych składników, a także niezwykle ważnej w procesie walki z przeziębieniem - witaminy C. Jeżeli posiadasz domową konfiturę, np. z pigwowca bądź innego owocu, również możesz dodać ją do naparu.
Woda z cytryną
Bardzo dużo mówi się teraz o piciu wody. Ciągle słyszymy, że powinniśmy spożywać ok dwóch litrów wody dziennie i nie dotyczy to jedynie okresu letniego, w którym musimy uważać, aby się nie odwodnić. Okazuje się, że spożywanie wody w okresie jesiennym i zimowym również jest bardzo ważne, szczególnie przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach i infekcjach. Ale w jaki sposób zimna woda odnosi się do ogrzewania organizmu? No właśnie, przecież nikt nie powiedział, że musi ona być zimna! Ciepła woda z cytryną zdecydowanie bardziej korzystnie wpłynie na nasz układ odpornościowy. Nie tylko rozgrzeje organizm, ale również będzie świetną bombą witaminową!
Czarna herbata z przyprawami
Teraz coś dla fanów ostrych smaków. Herbata z przyprawami, pomysł zaczerpnięty od nauczycielki Jogi - Aga Yoga, który oryginalnie znajdziecie na stronie aga.yoga Bogactwo rozgrzewających składników! Do sporządzenia tej herbaty potrzebujesz: ok 600 ml wody, 3 goździki, 4 ziarenka kardamonu, 4 ziarenka czarnego pieprzu , 1/2 laski cynamonu, kawałek imbiru, torebkę czarnej herbaty, miód. Wszystko co musisz zrobić to zagotować wodę i wrzucić do niej uprzednio rozgniecione w moździerzu przyprawy. Pozostaw na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Następnie odstaw z ognia i dodaj do naparu torebkę czarnej herbaty, pozostaw na około 2 minuty. Po zaparzeniu, możesz dodać do wywaru miodu.
Syrop z cebuli
Bardzo popularny, domowy syrop o działaniu bakteriobójczym i wzmacniającym odporność organizmu. W standardowej wersji, do przygotowania syropu wykorzystuje się jedynie cebulę oraz cukier. Można jednak urozmaicić nieco ten przepis zastępując biały cukier, trzcinowym lub zamiast cukru dodając miód. Wskazane są także wszelkie inne modyfikacje. Śmiało można dorzucić czosnek, korzeń imbiru, a nawet sok z cytryny, kreatywność jest mile widziana 🙂 Wszystkie składniki wystarczy pokroić, umieścić w słoiku i zasypać cukrem, bądź zalać miodem (wedle uznania, na ogół ok 4 łyżek stołowych na litrowy słoik). Zakręcić wieko i odstawić na kilka godzin.
Wywar z imbiru
Ponownie dla fanów ostrych smaków, świetnym sposobem na walkę z przeziębieniem będzie również wywar z imbiru. Imbir ma właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze, odkażające, wzmacniające odporność, a także zwalczające infekcje wirusowe. Przyrządzenie wywaru z imbiru jest niezwykle łatwe. Wystarczy obrać kawałek korzenia imbiru, pokroić na plasterki i wrzucić do gotującej się wody. Gotować na niewielkim ogniu przez około 10-15 minut. Po przestygnięciu można dodać miodu do smaku.
Naturalne znaczy zdrowe
Natura oferuje nam ogromny wachlarz możliwości. Pamiętajmy, że zdrowe produkty warto włączyć na stałe do codziennej diety, a nie jedynie na czas przeziębienia czy osłabienia organizmu. Dzięki temu wzmocnisz swoją odporność i zadbasz o siebie, za co Twój organizm będzie Ci na pewno dozgonnie wdzięczny 🙂