pigwa

Owoce pigwowca, co z nimi zrobić?

Pigwowiec to niewysoki krzew wywodzący się z Azji, ale jego uprawa dotarła już dawno temu do różnych zakątków Europy. Zaletą tej rośliny są nie tylko jej walory ozdobne, ale również bardzo łatwa pielęgnacja. Pigwowiec jest odporny na zmiany klimatyczne, mróz, a dodatkowo rośnie praktycznie w każdym rodzaju gleby. Istnieje wiele różnych odmian krzewu, ale w Polsce najczęściej spotykaną jest pigwowiec japoński.

Owoce pigwowca (często błędnie nazywane pigwą)

Bogactwo składników odżywczych i witamin

Owoce pigwowca są niewielkie - mają około 4 cm średnicy i bardzo twarde, przez co nie nadają się do spożywania na surowo. Dojrzałe, przybierają żółtą barwę i przyjemnie pachną. Zawierają szereg cennych witamin oraz składników mineralnych, min witaminę C, witaminy z grupy B, a także wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo. 

Owoce pigwowca w kuchni

Owoce pigwowca są niezwykle twarde i zarazem bardzo kwaśne, dlatego też na surowo nie będą smaczne. Jednakże odpowiednio przyrządzone, smakują niesamowicie. Zbiory pigwowca następują w październiku i nie bez powodu, ponieważ jesień to idealny okres na spożywanie konfitur, dżemów, soków do herbaty i innych przetworów, do których właśnie pigwowiec nadaje się doskonale. Sprawdź nasz przepis: Dżem z pigwowca.

Avatar of Magdalena Klosa
Marketing Manager, uwielbia podróże, zwierzęta, zdrowe odżywianie, książki, poradniki, a od niedawna również jogę. Ciągle poszukuje wrażeń :)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *