Dżem z owoców pigwowca

Magdalena Klosa

640Drukuj 5/5

Jesień to idealny okres na przygotowywanie konfitur, dżemów, soków do herbaty i innych przetworów, do których owoce pigwowca nadają się doskonale. Sprawdź koniecznie nasz przepis na dżem z pigwowca!

Jesień to idealny okres na przygotowywanie konfitur, dżemów, soków do herbaty i innych przetworów, do których owoce pigwowca nadają się doskonale. Sprawdź koniecznie nasz przepis na dżem z pigwowca!

Przepis na: Dżem z owoców pigwowca

Składniki (porcje: 6)

  • 2 kg dojrzałych (żółtych) owoców pigwowca
  • 1 kg cukru białego, trzcinowego lub innej, zdrowszej alternatywy – np. Ksylitolu
  • 1 litr wody
  • cynamon

Przygotowanie

  • Owoce pigwowca dokładnie myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
  • Tak przygotowane, wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem bądź ksylitolem i zalewamy wodą, do poziomu owoców.
  • Przykrywamy garnek i gotujemy na średnim ogniu do miękkości owoców.
  • Zostawiamy na małym ogniu, bez pokrywki, dodajemy cynamon lub inne ulubione przyprawy i czekamy aż woda odparuje.
  • Zdejmujemy z ognia i przy użyciu ręcznego blendera, blendujemy na gładką masę.
  • Tak przygotowany drzem przelewamy do słoiczków i pozostawiamy do góry dnem, aż do wystygnięcia.
  • I voilà konfitura do herbaty, naleśników czy owsianki gotowa!

O samych owocach pigwowca możecie poczytać: Owoce pigwowca co z nimi zrobić?

Smacznego 🙂

Oceń artykuł:

Magdalena Klosa

Marketing Manager, uwielbia podróże, zwierzęta, zdrowe odżywianie, książki, poradniki, a od niedawna również jogę. Ciągle poszukuje wrażeń :)

Komentarze