Jesień to zdecydowanie sezon na kolor pomarańczowy! Liście na drzewach przybierają pomarańczową barwę, a w kuchni zaczyna królować dynia i owoc kaki! I o ile dynię możemy kupić przez większość roku, jednak w wyższej cenie, o tyle kaki w sklepach dostępne jest tylko przez 3 miesiące. Od października do grudnia. Jeśli się nie wstrzelisz w ten termin, na skosztowanie tego owocu będziesz musiał poczekać prawie rok! Czy warto? I jakie właściwości ma właściwie kaki? Sprawdzamy!
Owoc kaki - wartości odżywcze
Kaki to inaczej hurma, sharon lub persymona, owoc o intensywnie pomarańczowej barwie, przypominający wielkością jabłko. Pochodzi z Azji, gdzie od dawna ceniony jest za wyjątkowe wartości odżywcze. Jakie? Na szczególną uwagę zasługuje obecność witamin - A, C, K, E, B6, a także minerałów: cynku, potasu, sodu, fosforu, magnezu, żelaza oraz wapnia.
Owoce kaki są niskokaloryczne, zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego, dzięki czemu usprawniają układ trawienny, a tym samym redukują zaparcia. Sharon zatem będzie doskonały dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Dodatkowo kaki bogate są w karotenoidy i polifenole zmniejszające ryzyko wystąpienia nowotworów, a także luteinę wspomagającą system immunologiczny oraz funkcjonowanie narządu wzroku. Właśnie ze względu na dużą zawartość witaminy A, sharon szczególnie polecany jest osobom, które mają problemy z widocznością po zmroku.
Kaki to także źródło antyoksydantów zapobiegających przedwczesnemu starzeniu się (niezwykle korzystnie wpływa na kondycję skóry), ale co najważniejsze - zwalcza stres oksydacyjny odpowiedzialny za wiele chorób cywilizacyjnych. Sharon pomaga również obniżyć poziom złego cholesterolu dzięki czemu zapobiega chorobom serca, a także - jak wynika z ostatnich badań przeprowadzonych przez japońskich naukowców, zmniejsza ryzyko zachorowania na białaczkę.
Wartość odżywcza na 100 g
Energia | 293 kJ (70 kcal) |
Węglowodany | 18.59 g |
Cukry | 12.53 g |
Błonnik pokarmowy | 3.6 g |
Gruby | 0.19 g |
Białko | 0.58 g |
Witaminy | Ilość |
Witamina A ekwiwalent. | 81 μg |
Tiamina (B1) | 0.03 mg |
Ryboflawina (B2) | 0.02 mg |
Niacyna (B3) | 0.1 mg |
Witamina B6 | 0.1 mg |
Folian (B9) | 8 μg |
Cholina | 7.6 mg |
Witamina C | 7.5 mg |
Witamina E | 0.73 mg |
Witamina K | 2.6 μg |
Minerały | Ilość |
Wapń | 8 mg |
Żelazo | 0.15 mg |
Magnez | 9 mg |
Mangan | 0.355 mg |
Fosfor | 17 mg |
Potas | 161 mg |
Sód | 1 mg |
Cynk | 0.11 mg |
Źródło: Wartość odżywcze - https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169941/nutrients
Kaki - Owoc bogów
Wiemy już jakie korzyści niesie za sobą spożywanie owoców kaki, jednakże po owoce sięgamy przecież przede wszystkim ze względu na ich walory smakowe! Podstawowym pytaniem zatem będzie: "Jak smakuje kaki"? Kaki to owoc o bezpestkowym, delikatnie twardym miąższu. W zależności od stopnia dojrzałości owocu - kaki może być bardzo słodkie, a w konsystencji przypominające galaretkę, bądź mniej słodkie o bardziej zwartym i twardym "środku". Zupełnie podobnie jak w przypadku bananów - wszystko zależy od tego, kto co lubi. Bez względu na to jaki stopień dojrzałości wybierzesz - sharon to bardzo smaczny owoc w smaku przypominający krzyżówkę melona, nektarynki oraz moreli.
Jak jeść owoc kaki?
Kaki w kuchni sprawdzi się przede wszystkim w formie surowej - jako przekąska czy dodatek do mięsa, sałaty, smoothie. W takiej też postaci kaki jest najzdrowsze, zawiera bowiem wszystkie wartości odżywcze. Poza standardową formą, sharon można także wykorzystać do przygotowania galaretek, musów, a także przetworów, dżemów i pieczonych deserów, jak ciasta czy placki. Przed spożyciem, kaki należy dokładnie umyć, następnie pozbyć się liści oraz obrać owoc ze skórki i gotowe! Po prostu musisz spróbować!
Gdzie można kupić kaki?
Owoce kaki stają się coraz bardziej popularne, dzięki temu znajdziemy je w wielu popularnych sklepach np. Lidl, Netto, Fresh, Tesco, Biedronka. Pamiętajmy jednak, że sezon na kaki rozpoczyna się w październiku, a kończy w grudniu i tylko w tych miesiącach są one dostępne w sklepach.