Nasiona czarnuszki to wyjątkowo mało popularny i rzadko stosowany dodatek zarówno w polskiej kuchni, jak i łazience. A szkoda, ponieważ roślina ta oferuje szeroki wachlarz wspaniałych właściwości, korzystnie wpływających nie tylko na zdrowie, ale również urodę! Dlaczego warto na dobre zaprzyjaźnić się z czarnuszką? Przeczytajcie koniecznie!
Pochodzenie czarnuszki
Tajemnicę czarnych jak węgiel ziarenek czarnuszki znano już w starożytności. Legenda głosi, że nazywano je złotem faraonów. W Egipcie roślina ta była niezwykle cenna - Kleopatra stosowała olej z czarnuszki do pielęgnacji ciała, a jej ziarna odnaleziono nawet w grobowcu faraona Tutenchamona. Wszystko za sprawą niezwykłych właściwości leczniczych, o których doskonale wiedzieli nasi przodkowie.
Właściwości lecznicze czarnuszki
- wpływa korzystnie na układ immunologiczny
- jest naturalnym antybiotykiem
- działa przeciwbakteryjnie oraz przeciwzapalnie
- oczyszcza i odtruwa organizm
- zapobiega alergiom
- wspomaga działanie układu trawiennego
- poprawia krążenie krwi
- obniża poziom cholesterolu
- działa uspokajająco
- zawiera cenne minerały: wapń, sód, cynk, potas, magnez, selen, żelazo
- zapobiega osteoporozie
- wpływa korzystnie na układ rozrodczy
- przeciwdziała rozwojowi raka płuc
- zapobiega powstawaniu łupieżu oraz trądziku
- przeciwdziała atopowemu zapaleniu skóry
- obniża poziom cukru we krwi
- działa moczopędnie
- usprawnia pracę jelit
Czarnuszka w kuchni
Poza właściwościami zdrowotnymi, czarnuszka od wieków była stosowana jako przyprawa, dodatek do dań. Z powodzeniem zastępowała pieprz, dodawano ją zarówno do mięs, jak i warzyw. Często także wypiekano z nią chleb oraz dodawano do zup, serów, sałat, jednogarnkowych dań i sosów. Niezwykle drogocenny jest także olej z jej nasion, który należy spożywać wyłącznie na zimno. To skarbnica kwasów omega-6, a także witaminy A, E, beta-karotenu oraz minerałów i aminokwasów. Olej z czarnuszki ma intensywny smak, dzięki któremu będzie idealny jako dodatek do sałat.
Czarnuszka w kosmetyce
Czarnuszka z powodzeniem sprawdza się także w kosmetyce. Olej z nasion czarnuszki to niezastąpiony składnik codziennej pielęgnacji. Poza wspaniałymi właściwościami przeciwdziałającymi trądzikowi, atopowemu zapaleniu skóry, czarnuszka również działa regenerująco, antyoksydacyjnie i przeciwbakteryjnie. Zabezpiecza skórę przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych, działa kojąco, łagodzi stany zapalne oraz podrażnienia skóry. Jest idealnym składnikiem w walce o piękną cerę. Przeciwdziała niedoskonałościom, przyspiesza gojenie oraz zapobiega powstawaniu kolejnych zmian skórnych.
Czarnuszka - stosowanie
Jak pisaliśmy już wcześniej czarnuszka może być stosowana zarówno w formie ziarenek, jak i oleju. Ta druga postać jest idealna do codziennej pielęgnacji. W jaki sposób stosować olej z czarnuszki, by zapewnił naszej skórze szereg dobroczynnych właściwości? Najprostszym rozwiązaniem jest stosowanie go bezpośrednio na skórę, w formie serum. Z powodzeniem również można dodawać olejek do kremów nawilżających, masek do włosów, a także odżywek. W tej ostatniej formie sprawdzi się idealnie jako środek zapobiegający powstawaniu łupieżu oraz wpływający korzystnie na kondycję skóry głowy. Po nałożeniu na włosy, należy odczekać około pół godziny i zmyć dokładnie za pomocą szamponu.