Jak zacząć jeść zdrowo?

fot. unsplash.com

Zima niestety nie sprzyja sportowej sylwetce. Dużo więcej czasu spędzamy w domu niż na świeżym powietrzu. Dodatkowo za sprawą wciąż trwających zakazów związanych z koronawirusem, wszelkie siłownie, baseny i ośrodki sportowe pozostają nadal zamknięte. Do tego dochodzi codzienne 8h pracy, często w trybie siedzącym – efekt? Zero ruchu. Jak sobie z tym poradzić? Przeczytaj artykuł: Jak pozbyć się zbędnych kilogramów? W którym poruszamy temat zarówno zdrowej diety i aktywności fizycznej w domowym zaciszu. Ale skąd czerpać pomysły na te wszystkie fit posiłki no i kiedy znaleźć czas, aby je przygotować?

Zdrowe odżywianie

Po pierwsze – planuj

Chcesz zacząć zdrowo się odżywiać lub po prostu zwyczajnie masz dosyć codziennych kanapek na drugie śniadanie? Zmień swoje nawyki! Zrezygnuj z pieczywa na rzecz bardziej wartościowych i odżywczych posiłków jak zupy czy sałatki! Warzywa i owoce są świetnym zamiennikiem dla codziennych bułek z szynką i serem. Nie wiesz od czego zacząć? Po pierwsze – planuj! Wybierz sobie jeden lub dwa dni tygodnia, w których udasz się do sklepu na większe zakupy. Ważne by były to dni, kiedy masz więcej czasu i na spokojnie możesz zastanowić się co kupić. Dla przykładu, takim dniem może być sobota, a jeśli nie jesteś w stanie zorganizować całych zakupów w jeden dzień, wybierz jeszcze jakiś dodatkowy – np. w środku tygodnia.

Po drugie – lista zakupów

Przed Twoim wyjściem do sklepu koniecznie przejrzyj strony z przepisami. Sprawdź nasze przepisy z sekcji Healthy Food. Spokojnie zastanów się co chciałabyś przygotować w tym tygodniu na obiad i wybierz 2 lub 3 przepisy dzięki którym w sklepie będziesz wiedziała co włożyć do koszyka. Dodatkowo zastanów się jakie owoce i warzywa najbardziej lubisz. Zamień słodkie i słone przekąski na świeże i suszone owoce, orzechy, chudy nabiał, płatki owsiane i muesli.

Po trzecie – gotuj!

Dzięki temu, że zakupy masz już za sobą oraz, że zastanowiłaś się jakie posiłki przygotujesz w tym tygodniu, zaoszczędziłaś naprawdę sporo czasu! Czas ten możesz wykorzystać oczywiście na gotowanie! Na początek pamiętaj, aby nie wybierać bardzo skomplikowanych i czasochłonnych przepisów. Postaw na mniejszą ilość składników – ważne by były zdrowe i dominowały w nich warzywa. Spokojnie rozplanuj sobie posiłki w ciągu tygodnia. Zwiększ proporcje tak, by jedno danie wystarczało Ci na dwa dni. Dzięki temu unikniesz codziennego stania w kuchni.

autor Magda K

Specjalistka ds. marketingu, kochająca podróże, zwierzęta, zdrowe odżywianie, książki, poradniki, a od niedawna również jogę. Ciągle poszukująca wrażeń 🙂

Dodaj komentarz