Filet z indyka w sosie słodko-kwaśnym

Magda K
25 października, 2020

322 5/5

fot. variance.pl

Przepis na zdrowy, smaczny i szybki obiad dla całej rodziny? Polecamy indyka w sosie słodko-kwaśnym! Bogactwo witamin i składników odżywczych! Danie, które chyba każdy miał okazję przynajmniej raz w życiu spróbować. Jednakże odpowiednio dobrane składniki, sprawią, że będzie to prosty, smaczny i bardzo zdrowy posiłek, który niezwykle korzystnie wpłynie na nasz organizm.

Przepis na: Filet z indyka w sosie słodko-kwaśnym

Składniki (porcje: 4)

  • 700g filetu z indyka
  • 3 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • 1 puszka ananasa (najlepiej krojonego)
  • 6 cm korzeń imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 torebka brązowego ryżu
  • pieprz, sól, słodka papryka w proszku

Przygotowanie

  • Filet z indyka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i słodką papryką w proszku.
  • Paprykę kroimy w paski, marchewkę w słupki.
  • Imbir i czosnek obieramy, trzemy na tarce o małych oczkach. Czosnek można przecisnąć przez praskę.
  • W woku lub na dużej patelni, na niewielkim ogniu rozgrzewamy ok. 2 łyżki oliwy lub oleju.
  • Podsmażamy indyka, ciągle mieszając drewnianą łyżką. W razie potrzeb zmniejszamy ogień, tak aby indyk nie przywierał do dna.
  • Do przesmażonego indyka dodajemy starty czosnek oraz imbir.
  • Następnie dodajemy marchewkę i paprykę. Na niewielkim ogniu smażymy wszystko ok 10 minut, ciągle mieszając, do momentu aż warzywa się przesmażą. Następnie dodajemy ananasa. UWAGA! Sok ananasowy będzie nam jeszcze potrzebny! Przelewamy do szklanki.
  • Zwiększamy ogień i smażymy jeszcze 3 minuty, ciągle mieszając.
  • Następnie dodajemy miód, połowę szklanki soku ananasowego, sok z połowy cytryny oraz świeżo zmielony pieprz. Całość doprowadzamy do wrzenia i dodajemy ugotowany ryż. W razie potrzeb można zmienić proporcje cytryny, miodu i soku ananasowego.

Bogactwa natury

Jesień niestety bywa kapryśna. Raz zimno, raz ciepło, deszcz, słońce, wiatr. Podczas tak zmiennych warunków atmosferycznych, nietrudno o przeziębienie. Niezwykle pożądane są teraz gorące napoje bogate w witaminę C, świetnym dodatkiem będzie również miód bądź naturalny sok owocowy. Dary natury możemy wykorzystać także w kuchni! Jesienią zależy nam przede wszystkim na wzmocnieniu organizmu, więc wszelkie potrawy zawierające warzywa, a także rozgrzewające i aromatyczne przyprawy, będą niezwykle korzystnie wpływały na nasz układ odpornościowy.

Smacznego! 🙂

5 / 5. 2

Magda K

Specjalistka ds. marketingu, kochająca podróże, zwierzęta, zdrowe odżywianie, książki, poradniki, a od niedawna również jogę. Ciągle poszukująca wrażeń :)