Nie od dziś wiadomo, że mięso drobiowe zawiera bardzo dużo białka i niewiele tłuszczu, dlatego też uważane jest za najlepszy wybór zarówno dla osób będących na diecie odchudzającej, jak i tych, kochających zdrowe odżywianie. Dodatkowo mięso drobiowe jest niezwykle łatwe w przygotowaniu i pasuje do wielu dań. Sprawdź nasz przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem!
Przepis: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Składniki (porcje: 6)
- 500 g filetu z kurczaka
- 1 cebula
- 2 czerwone papryki
- 2 marchewki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 200 g tartego żółtego sera - w wersji niskokalorycznej pomijamy ten składnik
- 300 g makaronu świderki (pełnoziarnisty, pszenny lub inny)
- oliwa
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek suszony, majeranek, kurkuma
Przygotowanie
- Filety z kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy (solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą, czosnkiem suszonym, majerankiem i kurkumą).
- Cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
- Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni na niewielkim ogniu smażymy cebulę.
- Dodajemy kurczaka i smażymy co chwilę mieszając, do momentu aż mięso się przesmaży.
- Dodajemy paprykę i marchewkę, zostawiamy na około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodajemy krojone pomidory i zwiększamy ogień, aż do zagotowania.
- Zmniejszamy ogień i gotujemy parę minut, w razie potrzeb doprawiamy.
- W między czasie w garnku gotujemy makaron, odcedzamy, a następnie mieszamy z łyżką oliwy.
- Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z całą zawartością patelni.
- Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180°C na około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową, zapiekankę posypujemy tartym serem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut.