Szukasz pomysłu na zdrową, oryginalną przekąskę, która z pewnością zachwyci Twoich gości? Koniecznie sprawdź nasz przepis na roladę szpinakową z wędzonym łososiem!
Przepis: Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Składniki (porcje: 4)
- 4 jajka
- 150 g szpinaku (mrożony)
- 50g startego sera
- 1 łyżka startego parmezanu
- Sól i pieprz
- 200g serka kanapkowego z ziołami
- 200g wędzonego łososia
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
- W dużej misce łączymy jajka, szpinak, starty ser oraz parmezan.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy.
- Masę wylewamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) przez ok. 10 minut,
- Po upieczeniu, ciasto studzimy, a następnie smarujemy serkiem.
- Na górze układamy kawałki łososia i smarujemy je sokiem z cytryny.
- Ciasto zawijamy w rulon, a następnie w folię spożywczą.
- Przechowujemy w lodówce przez około 2 godziny.
- Roladę kroimy na kawałki i gotowe!