Tofu czyli niepozorny serek sojowy ma zarówno wielu oddanych fanów jak i zażartych przeciwników. Pochodzi z Chin i podobno zostało odkryte już 2000 lat temu. Przeciwnicy tofu argumentują, że jest bez smaku i porównują je do mąki. Prawdą jest jednak, że tofu to bardzo uniwersalny składnik, który można przygotować na wiele sposobów. Ma również mnóstwo wartości odżywczych, m.in. dużo białka, niezbędne aminokwasy, tłuszcze roślinne, wiele witamin i minerałów. Wykazano, że tofu wpływa na obniżenie cholesterolu i ciśnienia tętniczego; łagodzi niektóre objawy menopauzy i napięcia przedmiesiączkowe, może również zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.
Przepis: Makaron ryżowy z tofu, fasolką i papryką
Składniki (porcje: 2)
- ok. 100 g chińskiego makaronu ryżowego
- garść fasolki szparagowej (mrożonej lub świeżej)
- pół czerwonej papryki
- garść orzechów włoskich
- łyżka startego imbiru
- 1 lub 2 ząbki czosnku
- opakowanie tofu
- według uznania: sos sojowy, sos teriyaki, posiekane płatki chili, sól, papryka słodka i ostra
- olej do smażenia
- szczypiorek do ozdoby
Przygotowanie
- W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy fasolkę oraz makaron i gotujemy ok. 5 min. Następnie odcedzamy i płuczemy zimną wodą w durszlaku.
- Paprykę kroimy w paski, tofu w drobną kostkę.
- Rozgrzewamy wok lub patelnię i podsmażamy orzechy. Gdy lekko się zarumienią, wlewamy odrobinę oleju i dodajemy starty imbir i starty lub posiekany czosnek. Smażymy chwilę, mieszając i pilnując by składniki się nie przypaliły.
- Dodajemy paprykę i tofu, smażymy do uzyskania zadowalającego nas efektu. Dodajemy makaron i fasolkę, dokładnie mieszamy.
- Przyprawiamy i smażymy jeszcze ok. 3 minuty.
- Gotowe danie możemy posypać szczypiorkiem i/lub czarnym sezamem.