Przepis na zdrowy, smaczny i szybki obiad dla całej rodziny? Polecamy indyka w sosie słodko-kwaśnym! Bogactwo witamin i składników odżywczych! Danie, które chyba każdy miał okazję przynajmniej raz w życiu spróbować. Jednakże odpowiednio dobrane składniki, sprawią, że będzie to prosty, smaczny i bardzo zdrowy posiłek, który niezwykle korzystnie wpłynie na nasz organizm.
Przepis: Filet z indyka w sosie słodko-kwaśnym
Składniki (porcje: 4)
- 700g filetu z indyka
- 3 czerwone papryki
- 2 marchewki
- 1 puszka ananasa (najlepiej krojonego)
- 6 cm korzeń imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 cytryny
- 2-3 łyżki miodu
- 1 torebka brązowego ryżu
- pieprz, sól, słodka papryka w proszku
Przygotowanie
- Filet z indyka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i słodką papryką w proszku.
- Paprykę kroimy w paski, marchewkę w słupki.
- Imbir i czosnek obieramy, trzemy na tarce o małych oczkach. Czosnek można przecisnąć przez praskę.
- W woku lub na dużej patelni, na niewielkim ogniu rozgrzewamy ok. 2 łyżki oliwy lub oleju.
- Podsmażamy indyka, ciągle mieszając drewnianą łyżką. W razie potrzeb zmniejszamy ogień, tak aby indyk nie przywierał do dna.
- Do przesmażonego indyka dodajemy starty czosnek oraz imbir.
- Następnie dodajemy marchewkę i paprykę. Na niewielkim ogniu smażymy wszystko ok 10 minut, ciągle mieszając, do momentu aż warzywa się przesmażą. Następnie dodajemy ananasa. UWAGA! Sok ananasowy będzie nam jeszcze potrzebny! Przelewamy do szklanki.
- Zwiększamy ogień i smażymy jeszcze 3 minuty, ciągle mieszając.
- Następnie dodajemy miód, połowę szklanki soku ananasowego, sok z połowy cytryny oraz świeżo zmielony pieprz. Całość doprowadzamy do wrzenia i dodajemy ugotowany ryż. W razie potrzeb można zmienić proporcje cytryny, miodu i soku ananasowego.