Kompot

Tradycja Wigilijna - kompot z suszu

Czy jako dzieci również nie mogliście się nadziwić, dlaczego rodzice tak zachwycają się kompotem z suszu? Jego specyficznego smaku przy Wigilijnym stole nie da się zapomnieć. Z pewnością ma on wielu przeciwników, zwłaszcza jeśli chodzi o najmłodsze pokolenie. Jednak czy warto się do niego przekonać? Jak zbawienny wpływ ma na nasz organizm, szczególnie w czasie Świąt? Sprawdźmy czy jest tak "magiczny" jak go malują.

Kompot z suszu nie zawsze był tylko jedną z potraw wigilijnych. Otóż kiedyś ludzie wierzyli, że jeśli go wypiją zapewni im długowieczność oraz ochroni przed złymi mocami. Wszystko za sprawą jego składników. Śliwki miały chronić przed złą energią, jabłka symbolizowały miłość i pokój, gruszki dodawały siły oraz zapewniały dobrobyt, a figi dbały o płodność. Każda legenda zawiera odrobine prawdy. Dziś jej odzwierciedleniem są dla Nas prozdrowotne właściwości tego napoju.

Kompot z suszu

Właściwości kompotu z suszu

Źródło cennego błonnika.

Suszone owoce mają nieoceniony wpływ na nasze jelita oraz prawidłowe trawienie. Świętując nie możemy się powstrzymać przed spróbowaniem wszystkich potraw na Wigilijnym stole. Na co dzień zwykle nie spożywamy, aż tyle jedzenia w tak krótkim czasie. Właśnie podczas takich wyjątkowych okoliczności docenimy działanie tego cudownego napoju. Doskonale łagodzi on skutki przejedzenia, wspomaga trawienie i przyspiesza przemianę materii. Nie uchroni Nas niestety przed dodatkowymi kilogramami, ale przynajmniej poprawi nasze samopoczucie, abyśmy mogli w pełni cieszyć się spotkaniem z bliskimi.

Bogactwo witamin i minerałów

Kompozycja suszonych owoców zawiera witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, których często mamy niedobory. Jest również źródłem cennego potasu , magnezu, żelaza i miedzi. Mają one korzystny wpływ na nasz mózg, układ nerwowy, wzrok, pracę wątroby oraz wzmacniają układ odpornościowy. Dodatkowo gruszki za sprawą zawartości jodu sprawdzą się u osób z niedoczynnością tarczycy, a jabłka wspomagają układ krążenia i zmniejszają wchłanianie się cholesterolu.

Tradycyjnie kompot z suszu zawiera trzy rodzaje suszonych owoców: jabłka, śliwki, gruszki. Jednak obecnie jego smak często wzbogacamy dodając korzenne przyprawy takie jak goździki, cynamon czy kardamon. Cukier nie jest konieczny, ponieważ owoce same w sobie są słodkie. Na półkach sklepowych możemy znaleźć gotowe mieszanki do jego przyrządzenia, ale oczywiście najlepiej sprawdzą się samodzielnie przygotowane owoce i przyprawy.

Przepis na kompot z suszu

Składniki

  • 1l wody
  • 100 g suszonych jabłek
  • 100 g suszonych śliwek
  • 5 suszonych śliwek (lub więcej, w zależności jak intensywny smak chcemy uzyskać)
  • laska cynamonu
  • 5 goździków
  • szczypta kardamonu
  • cukier (opcjonalnie)

Przygotowanie

Przed przygotowaniem najlepiej jest zamoczyć owoce na kilka godzin, zalewając je ciepłą wodą. Wtedy kompot będzie bardziej aromatyczny.

  1. Owoce wkładamy do garnka i zalewamy wodą (jeśli zostały zamoczone wcześniej, gotujemy je w wodzie w której się moczyły).
  2. Stawiamy na ogniu i czekamy do zagotowania.
  3. Gdy osiągniemy poziom wrzenia wody, zmniejszamy ogień.
  4. Dodajemy cynamon, goździki, kardamon i cukier (opcjinalnie, do smaku).
  5. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.

Kompot z suszu gotowy. Możemy go podawać na zimno lub na ciepło.

Wesołych Świąt!

Avatar of Klaudia Okularczyk-Rasińska
Właścicielka salonu Glam Nails Studio, kochająca koty, motocykle, książki i medytację. Fascynuje się technikami ezoterycznymi.
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *