cynamon

Jedna przyprawa – spektrum możliwości, czyli o cynamonie słów kilka

Photo by Mae Mu on Unsplash

Grudzień to wyjątkowy, adwentowy czas oczekiwania na święta. W radiu zaczynają rozbrzmiewać klimatyczne utwory, a za oknem nieśmiało prószy śnieg. Coraz częściej sięgamy po grube swetry i gorące, rozgrzewające herbatki. Nieodłącznym elementem świątecznej aury są oczywiście wypieki, których kuszący zapach roznosi się po wszystkich zakamarkach domu. Dominują aromaty korzenne, a nade wszystko cynamon. I to on będzie dzisiejszym bohaterem naszego artykułu!

Cynamon

Właściwości cynamonu

Ta niezwykła przyprawa ma niejedno oblicze. Spektrum jej zastosowań w samej kuchni jest szerokie – od deserów, wekowanych słoików z przetworami po orientalne dania. Oprócz tego, że cynamon wzbogaca smak potraw, to wykazuje nietuzinkowe właściwości prozdrowotne. Wspiera proces trawienny i poprawia metabolizm, stoi na straży odpowiedniego poziomu cukru we krwi, a także pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej. Ponadto, cynamon reguluje ciśnienie tętnicze, co pomaga osiągnąć stan odprężenia. Ciekawym jest fakt, że wpływa pozytywnie również na sen, więc Ci z nas, którzy mają problemy z zasypianiem, koniecznie powinni polubić się ze szklaneczką wody z cynamonem przed udaniem się w objęcia Morfeusza.

Cynamon w kosmetyce

Cynamon występuje najczęściej w dwóch formach: naturalnej, przypominającej rulon, wysuszonej kory cynamonowca lub w postaci brązowego proszku. Można spotkać się także z olejkiem cynamonowym, który działa cuda! Wykazuje właściwości nawilżające, przeciwzapalne, a także wspomaga nierówną walkę z cellulitem. Coraz częściej cynamon używany jest w przemyśle kosmetycznym. Swoją popularność zawdzięcza przeciwzapalnemu i przeciwgrzybiczemu działaniu, tym samym stając się naturalnym antybiotykiem na trądzik.

Czy wiedzieliście, że ma on także właściwości rozjaśniające? Może być stosowany jako alternatywna forma farbowania włosów. Wystarczy do ulubionej odżywki (lub maski zrobionej metodą DIY) dodać łyżeczkę cynamonu i nałożyć równomiernie na całej długości włosów. Najlepiej owinąć głowę w czepek oraz ręcznik, następnie potrzymać od 15 min do nawet 2h! Po upływie czasu należy zmyć odżywkę i regularnie, raz lub dwa razy w tygodniu, powtarzać zabieg. Efekty zależne są od grubości oraz kondycji włosa. Pierwsze, w postaci jasnych refleksów, widoczne są często od samego początku! Należy jednak pamiętać, że cynamon może wysuszać nasze włosy, dlatego ważne jest ich odpowiednie nawilżenie.

W  jaki sposób jeszcze można wykorzystać cynamon?

Chyba nikt nie wyobraża sobie szarlotki lub pieczonych jabłek bez tej słodkawej przyprawy. Kto jest fanem grzańca, też nie żałuje go do swojego trunku. Cynamon pięknie pachnie, więc nie dziwi fakt, że olejek cynamonowy tak chętnie wykorzystujemy w kominkach z aromaterapią. Wiecie jednak, że świetnie daje sobie radę także z walką z insektami? Taka terapia zatem ma wielorakie korzyści.

Należy jednak pamiętać, że wszystkim, ważny jest umiar. Cynamon jest zdrowy i bezpieczny, jeżeli nie spożywamy go w nadmiernych ilościach. Zawiera on śladowe (w zależności od rodzaju) ilości kumaryny, która podawana w zbyt dużych dawkach, może mieć toksyczny wpływ na nerki oraz wątrobę. Z dobroci cynamonu korzystajmy zatem z głową, bo jest to stosunkowo tani, a na pewno bardzo praktyczny produkt, który powinien na stałe, nie tylko od święta, zagościć w naszych kuchniach.

Avatar of Marta Brancewicz
Studentka filologii polskiej, a także kultury i praktyki tekstu. Z zawodu pianistka, stąd zamiłowanie do muzyki klasycznej. Pasjonatka krajobrazowych widoków, podróży, animacji z dziećmi, a nade wszystko pisania. Interesuje się analizą reklam i szeroko rozumianą komunikacją wizerunkową.
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *