W wielu polskich domach na niedzielny obiad jemy rosół. Już nasze babcie wiedziały, że bulion jest dobry na wszystko, od przeziębienia po kaca. Ale czy wiedzieliście, że dieta która opiera się na spożywaniu bulionu może "przywracać młodość"? Gwiazdy Hollywood twierdzą, że nie tylko sprzyja utracie wagi, ale również wygładza zmarszczki!
21-dniowa dieta bulionowa
Dieta została opracowana przez specjalistkę ds. odchudzania i przywracania młodości dr Kellyann Petrucci. Pacjentkami z którymi współpracuje są m. in. Halle Berry, Gwyneth Paltrow czy Salma Hayek i wszystkie uważają, że po 3 tygodniach takiej diety, wyglądają o 10 lat młodziej. Nie mają zmarszczek, worków pod oczami i zbędnego tłuszczyku. A to wszystko za sprawą tego, że bulion przywraca prawidłowe trawienie, a wywar gotowany na kościach to duży zastrzyk kolagenu.
W bulionie nie zabraknie również aminokwasów i białka. Jak wiemy kolagen odbudowuje stawy i sprawia, że stają się bardziej elastyczne, wpływa również na nawodnienie skóry. Od dawna buliony są polecane osobom po złamaniach czy starszym, właśnie dlatego, że regenerują stawy i kości. Po 3 tygodniach spożywania kolagenu w tej postaci, podobno uruchamiają się procesy odnowy ciała.
Jak przygotować bulion?
Bulion może być drobiowy, wołowy, mieszany, ale też morski! Gwiazdy przygotowują bulion nawet ze skorupiaków: homarów lub krewetek. Istotą jest mięso i kości bądź owoce morza oraz warzywa i przyprawy.
Przepis na podstawowy bulion drobiowy
Składniki
- 1 kurczak lub korpus z kurczaka , skrzydełka , łapki i szyja (nie musi być w całości)
- 3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 średnia cebula
- pół pora
- 1/4 korzenia selera
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 litry wody
- garść natki pietruszki i lubczyku
Przyprawy
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- kilka ziarenek pieprzu,
- ok 2 łyżeczek soli
Przygotowanie
Do garnka wkładamy mięso z kurczaka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Po kilku minutach zbieramy sitkiem lub łyżką cedzakową szumowiny powstałe ze ściętego białka mięsa i wyrzucamy. Następnie dodajemy warzywa i gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy i doprawiamy. Gotujemy jeszcze ok. 30-40 minut i gotowe. Oczywiście możemy gotować dłużej na małym ogniu, podobno najlepszy rosół to ten długo i wolno gotowany.
Bulion jako comfort food
Jesienna pogoda bywa różna, więc talerz ciepłej zupy, pozwala nam poczuć się lepiej. Często wracamy do domu przemarznięci i wtedy marzymy o ciepłym posiłku, a rosół przygotowany wcześniej i odgrzany po przyjściu świetnie się sprawdzi. Będziemy najedzeni i ukojeni.
Witamina C
Stosując dietę kolagenową pamiętajmy o suplementacji witaminy C, bo dzięki niej kolagen lepiej się przyswaja. Możemy wprowadzić do diety np. szklankę ciepłej wody z cytryną, co dodatkowo wspomaga prawidłowe trawienie.