Czarnuszka – Złoto Faraonów

Magdalena Klosa

Zdrowie i uroda336 5/5

Nasiona czarnuszki to wyjątkowo mało popularny i rzadko stosowany dodatek zarówno w polskiej kuchni, jak i łazience. A szkoda, ponieważ roślina ta oferuje szeroki wachlarz wspaniałych właściwości, korzystnie wpływających nie tylko na zdrowie, ale również urodę! Dlaczego warto na dobre zaprzyjaźnić się z czarnuszką? Przeczytajcie koniecznie!

Pochodzenie czarnuszki

Tajemnicę czarnych jak węgiel ziarenek czarnuszki znano już w starożytności. Legenda głosi, że nazywano je złotem faraonów. W Egipcie roślina ta była niezwykle cenna – Kleopatra stosowała olej z czarnuszki do pielęgnacji ciała, a jej ziarna odnaleziono nawet w grobowcu faraona Tutenchamona. Wszystko za sprawą niezwykłych właściwości leczniczych, o których doskonale wiedzieli nasi przodkowie.

Właściwości lecznicze czarnuszki

  • wpływa korzystnie na układ immunologiczny
  • jest naturalnym antybiotykiem
  • działa przeciwbakteryjnie oraz przeciwzapalnie
  • oczyszcza i odtruwa organizm
  • zapobiega alergiom
  • wspomaga działanie układu trawiennego
  • poprawia krążenie krwi
  • obniża poziom cholesterolu
  • działa uspokajająco
  • zawiera cenne minerały:  wapń, sód, cynk, potas, magnez, selen, żelazo
  • zapobiega osteoporozie
  • wpływa korzystnie na układ rozrodczy
  • przeciwdziała rozwojowi raka płuc
  • zapobiega powstawaniu łupieżu oraz trądziku
  • przeciwdziała atopowemu zapaleniu skóry
  • obniża poziom cukru we krwi
  • działa moczopędnie
  • usprawnia pracę jelit

Czarnuszka w kuchni

Poza właściwościami zdrowotnymi, czarnuszka od wieków była stosowana jako przyprawa, dodatek do dań. Z powodzeniem zastępowała pieprz, dodawano ją zarówno do mięs, jak i warzyw. Często także wypiekano z nią chleb oraz dodawano do zup, serów, sałat, jednogarnkowych dań i sosów. Niezwykle drogocenny jest także olej z jej nasion, który należy spożywać wyłącznie na zimno. To skarbnica kwasów omega-6, a także witaminy A, E, beta-karotenu oraz minerałów i aminokwasów. Olej z czarnuszki ma intensywny smak, dzięki któremu będzie idealny jako dodatek do sałat.

Czarnuszka w kosmetyce

Czarnuszka z powodzeniem sprawdza się także w kosmetyce. Olej z nasion czarnuszki to niezastąpiony składnik codziennej pielęgnacji. Poza wspaniałymi właściwościami przeciwdziałającymi trądzikowi, atopowemu zapaleniu skóry, czarnuszka również działa regenerująco, antyoksydacyjnie i przeciwbakteryjnie. Zabezpiecza skórę przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych, działa kojąco, łagodzi stany zapalne oraz podrażnienia skóry. Jest idealnym składnikiem w walce o piękną cerę. Przeciwdziała niedoskonałościom, przyspiesza gojenie oraz zapobiega powstawaniu kolejnych zmian skórnych.

Czarnuszka – stosowanie

Jak pisaliśmy już wcześniej czarnuszka może być stosowana zarówno w formie ziarenek, jak i oleju. Ta druga postać jest idealna do codziennej pielęgnacji. W jaki sposób stosować olej z czarnuszki, by zapewnił naszej skórze szereg dobroczynnych właściwości? Najprostszym rozwiązaniem jest stosowanie go bezpośrednio na skórę, w formie serum. Z powodzeniem również można dodawać olejek do kremów nawilżających, masek do włosów, a także odżywek. W tej ostatniej formie sprawdzi się idealnie jako środek zapobiegający powstawaniu łupieżu oraz wpływający korzystnie na kondycję skóry głowy. Po nałożeniu na włosy, należy odczekać około pół godziny i zmyć dokładnie za pomocą szamponu.

Oceń artykuł:

Magdalena Klosa

Marketing Manager, uwielbia podróże, zwierzęta, zdrowe odżywianie, książki, poradniki, a od niedawna również jogę. Ciągle poszukuje wrażeń :)

Komentarze