Porowa carbonara

Magdalena Klosa

, 304Drukuj 5/5

Kolejnym świetnym pomysłem na wykorzystanie pora w kuchni jest porowa carbonara, czyli klasyczny, włoski makaron z boczkiem, jajkiem i parmezanem, wzbogacony smakiem pora!

Przepis na: Porowa carbonara

Składniki (porcje: 4)

  • 300 g wędzonego boczku
  • 2 pory
  • 60 g parmezanu
  • 4 jajka
  • 300 g makaronu spaghetti, kokardki lub innego – dowolnego
  • 5 ząbków czosnku

Przygotowanie

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Boczek kroimy w kostkę, pora w cienkie plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Na patelni podsmażamy boczek, następnie dodajemy czosnek i pora, całość smażymy przez kilka minut, aż boczek się zarumieni, a por poddusi.
  • Ser trzemy na tarce o małych oczkach i w miseczce łączymy z jajkami.
  • Do podsmażonego boczku dodajemy ugotowany makaron, całość podgrzewamy i odstawiamy z ognia.
  • Do makaronu dodajemy jajka wraz z serem i całość dokładnie mieszamy.
  • Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Oceń artykuł:

Magdalena Klosa

Marketing Manager, uwielbia podróże, zwierzęta, zdrowe odżywianie, książki, poradniki, a od niedawna również jogę. Ciągle poszukuje wrażeń :)

Komentarze