Szakszuka

Szakszuka

pexels.com

Przepyszne śniadanie przygotowywane z pomidorów, papryki, cebuli, czosnku oraz jajek. Przybyło do nas z Bliskiego Wschodu. Wiele krajów uważa, że szakszuka wywodzi się właśnie z ich tradycji, ale prawdopodobnie oryginał pochodzi z Tunezji lub Jemenu. Szakszuka (shakshouka) w języku arabskim oznacza po prostu „bałagan”, „mieszankę”. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych. Nie znajdziemy też jednego prawidłowego przepisu, ponieważ często jest urozmaicana i każdy może dorzucić lub wyeliminować składnik według uznania. Może być z mięsem, jak i w wersji wegetariańskiej. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Zapewniamy, że zakochacie się w jej smaku.

Typ przepisu:

Czas wykonania:

Poziom trudności:

Przepis: Szakszuka

Składniki

  • 4 pomidory (alternatywą są pomidory z puszki, ale lepiej smakuje ze świeżymi pomidorami)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżki masła lub oliwy
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • szczypta oregano
  • natka pietruszki lub szczypiorek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Pomidory nacinamy, polewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  • Na małą patelnie wykładamy masło lub oliwę.
  • Na podgrzany tłuszcz wykładamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami.
  • Kroimy lub scieramy czosnek i dodajemy na patelnię.
  • Smażymy około 4-5 minut, aż odparuje większość wody z pomidorów.
  • Do podsmażonych składników wbijamy jajka - najlepiej w farszu zrobić sobie miejsce szpatułką, przesuwając pomidory i wbijać w to miejsce po jednym jajku.
  • Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy pod przykryciem przez ok 4-5 minut.
  • Po ścięciu się jajek posypujemy całość natką pietruszki lub szczypiorkiem.
  • Smacznego!
Avatar of Klaudia Okularczyk-Rasińska
Właścicielka salonu Glam Nails Studio, kochająca koty, motocykle, książki i medytację. Fascynuje się technikami ezoterycznymi.
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *