Naleśniki ze szpinakiem

Magda K
9 listopada, 2020

263 5/5

Szukasz pomysłu na szybki, smaczny i łatwy w przygotowaniu obiad? Sprawdź koniecznie nasz przepis na zapiekane naleśniki ze szpinakiem!

Przepis na: Naleśniki ze szpinakiem

Składniki (porcje: 4)

  • 8 naleśników, przepis na naleśniki znajdziesz TUTAJ
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 250 g szynki z kurczaka
  • 150 g tartego, żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy
  • czosnek suszony, sól, pieprz

Przygotowanie

  • Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy.
  • Szynkę z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki.
  • Szpinak myjemy.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy.
  • Dodajemy cebulę, czosnek i smażymy na niewielkim ogniu.
  • Następnie dodajemy szynkę z kurczaka i smażymy, od czasu do czasu mieszając.
  • Wszystkie składniki przekładamy do miski i na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oliwy.
  • Na rozgrzaną patelnię wkładamy szpinak i czekamy chwilę, aż zmniejszy swoją objętość.
  • Dodajemy pozostałe składniki (cebulę, czosnek oraz szynkę).
  • Wszystko razem mieszamy i doprawiamy wedle uznania – solą, pieprzem lub czosnkiem suszonym.
  • Na każdy z naleśników nakładamy ok 2 łyżki farszu oraz posypujemy tartym serem.
  • Całość zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C i wstawiamy naleśniki na około 12 minut, tak aby ser się rozpuścił.

I gotowe! Zapiekane naleśniki z szynką i szpinakiem!

5 / 5. 3

Magda K

Specjalistka ds. marketingu, kochająca podróże, zwierzęta, zdrowe odżywianie, książki, poradniki, a od niedawna również jogę. Ciągle poszukująca wrażeń :)