Ciasto naleśnikowe – Naleśniki

Magdalena Klosa

, 432Drukuj 5/5

Pochodzenie naleśników do dziś jest nie znane, niemniej jednak Naleśniki stanowią świetną bazę dla wielu różnych dań, a ich przyrządzenie jest naprawdę proste. Wszystko zależy od Twojej kreatywności! Naleśniki na słodko – z twarogiem, masłem orzechowym lub konfiturą, bądź na słono – z kurczakiem, żółtym serem lub szpinakiem. Na co masz ochotę?

Przepis na: Ciasto naleśnikowe – Naleśniki

Składniki (porcje: 12)

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (375g)
  • 2 jajka
  • szklanka mleka (250mln)
  • szklanka wody (250mln)
  • szczypta soli
  • masło lub olej

Przygotowanie

  • Mąkę przesypujemy do miski.
  • Dodajemy mleko, wodę i jajka.
  • Składniki miksujemy na gładką masę.
  • Na większej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju.
  • Rozprowadzamy cienką warstwę ciasta naleśnikowego na całej powierzchni patelni.
  • Gdy spód naleśnika będzie ścięty, należy przewrócić go na drugo stronę.

Prawda, że łatwe? Smacznego!

Oceń artykuł:

Magdalena Klosa

Marketing Manager, uwielbia podróże, zwierzęta, zdrowe odżywianie, książki, poradniki, a od niedawna również jogę. Ciągle poszukuje wrażeń :)

Komentarze