Krem z dyni

Magdalena Klosa

291Drukuj 5/5

Dynia jest bogactwem składników odżywczych i witamin, dlatego też krem z dyni to świetny pomysł na zdrowy, wartościowy i smaczny obiad! Sprawdź nasz przepis na krem z dyni!

Przepis na: Krem z dyni

Składniki (porcje: 6)

  • nieduża dynia (ok 700-800g)
  • 5 ziemniaków
  • 1-2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 700 ml bulionu
  • kawałek papryczki chilli
  • oliwa
  • kurkuma, sól, pieprz, czosnek suszony

Przygotowanie

  • Dynię obieramy, usuwamy nasiona (uwaga, nie wyrzucamy!), miąższ kroimy na mniejsze kawałki.
  • Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę.
  • Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy.
  • W garnku na niewielkim ogniu smażymy cebulę.
  • Dodajemy czosnek oraz papryczkę chili, zostawiamy na chwilę.
  • Następnie dodajemy ziemniaki i dynię smażymy na małym ogniu ciągle mieszając, doprawiamy solą.
  • Całość zalewamy bulionem i doprowadzamy do zagotowania.
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 15-20 minut (do miękkości warzyw).
  • Dodajemy krojone pomidory oraz przyprawy w zależności od potrzeb – kurkumę, pieprz, sól, czosnek suszony.
  • Całość za pomocą ręcznego blendera miksujemy na gładką masę, podajemy z jogurtem lub śmietaną.

Smacznego !

Oceń artykuł:

Magdalena Klosa

Marketing Manager, uwielbia podróże, zwierzęta, zdrowe odżywianie, książki, poradniki, a od niedawna również jogę. Ciągle poszukuje wrażeń :)

Komentarze