Chipsy warzywne z piekarnika

Magdalena Klosa

, 373Drukuj 5/5

Wszyscy doskonale wiemy jak ważne jest codzienne spożywanie warzyw, jednak wiedza to jedno, natomiast z praktyką różnie bywa. Sezon letni sprzyja spożywaniu lekkich, zdrowych i odżywczych sałat. Wykorzystujemy w tym celu pomidory, ogórki, rukolę, kiełki. Prawdą jest jednak, że warzywa korzeniowe, niekoniecznie przez większość uwielbiane, zawierają także szereg cennych wartości odżywczych i nie powinniśmy o nich zapominać! W jaki sposób wprowadzić seler, pietruszkę i marchew do swojego menu? Dziś podsyłamy przepis na pyszne chipsy warzywne z piekarnika! Spróbujcie koniecznie bo naprawdę warto!

Przepis na: Chipsy warzywne z piekarnika

Składniki (porcje: 2)

  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • olej ryżowy
  • przyprawy: papryka słodka, cebula, czosnek, oregano, papryka ostra, pieprz

Przygotowanie

  • Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w słupki, cebulę w piórka, czosnek na plasterki.
  • Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia.
  • Warzywa przenosimy na blaszkę, polewamy olejem i posypujemy obficie przyprawami (sól dodajemy dopiero po upieczeniu).
  • Dokładnie nacieramy warzywa mieszanką oleju i przypraw i wstawiamy do piekarnika (200°C na ok 30-40 min).
  • Podczas pieczenia kilka razy należy przemieszać warzywa, aby wszystkie zarumieniły się równomiernie. Smacznego!

Oceń artykuł:

Magdalena Klosa

Marketing Manager, uwielbia podróże, zwierzęta, zdrowe odżywianie, książki, poradniki, a od niedawna również jogę. Ciągle poszukuje wrażeń :)

Komentarze