Kolejnym świetnym pomysłem na wykorzystanie pora w kuchni jest porowa carbonara, czyli klasyczny, włoski makaron z boczkiem, jajkiem i parmezanem, wzbogacony smakiem pora!
Przepis: Porowa carbonara
Składniki (porcje: 4)
- 300 g wędzonego boczku
- 2 pory
- 60 g parmezanu
- 4 jajka
- 300 g makaronu spaghetti, kokardki lub innego - dowolnego
- 5 ząbków czosnku
Przygotowanie
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Boczek kroimy w kostkę, pora w cienkie plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę.
- Na patelni podsmażamy boczek, następnie dodajemy czosnek i pora, całość smażymy przez kilka minut, aż boczek się zarumieni, a por poddusi.
- Ser trzemy na tarce o małych oczkach i w miseczce łączymy z jajkami.
- Do podsmażonego boczku dodajemy ugotowany makaron, całość podgrzewamy i odstawiamy z ognia.
- Do makaronu dodajemy jajka wraz z serem i całość dokładnie mieszamy.
- Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.