Kolejnym świetnym pomysłem na wykorzystanie pora w kuchni jest porowa carbonara, czyli klasyczny, włoski makaron z boczkiem, jajkiem i parmezanem, wzbogacony smakiem pora!
Przepis: Porowa carbonara
Składniki (porcje: 4)
- 300 g wędzonego boczku
 - 2 pory
 - 60 g parmezanu
 - 4 jajka
 - 300 g makaronu spaghetti, kokardki lub innego - dowolnego
 - 5 ząbków czosnku
 
Przygotowanie
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
 - Boczek kroimy w kostkę, pora w cienkie plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę.
 - Na patelni podsmażamy boczek, następnie dodajemy czosnek i pora, całość smażymy przez kilka minut, aż boczek się zarumieni, a por poddusi.
 - Ser trzemy na tarce o małych oczkach i w miseczce łączymy z jajkami.
 - Do podsmażonego boczku dodajemy ugotowany makaron, całość podgrzewamy i odstawiamy z ognia.
 - Do makaronu dodajemy jajka wraz z serem i całość dokładnie mieszamy.
 - Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
 
