Szukasz pomysłu na szybki, smaczny i łatwy w przygotowaniu obiad? Sprawdź koniecznie nasz przepis na zapiekane naleśniki ze szpinakiem!
Przepis: Naleśniki ze szpinakiem
Składniki (porcje: 4)
- 8 naleśników, przepis na naleśniki znajdziesz TUTAJ
- 250 g świeżego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 250 g szynki z kurczaka
- 150 g tartego, żółtego sera
- 2 łyżki oliwy
- czosnek suszony, sól, pieprz
Przygotowanie
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy.
- Szynkę z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki.
- Szpinak myjemy.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy.
- Dodajemy cebulę, czosnek i smażymy na niewielkim ogniu.
- Następnie dodajemy szynkę z kurczaka i smażymy, od czasu do czasu mieszając.
- Wszystkie składniki przekładamy do miski i na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oliwy.
- Na rozgrzaną patelnię wkładamy szpinak i czekamy chwilę, aż zmniejszy swoją objętość.
- Dodajemy pozostałe składniki (cebulę, czosnek oraz szynkę).
- Wszystko razem mieszamy i doprawiamy wedle uznania - solą, pieprzem lub czosnkiem suszonym.
- Na każdy z naleśników nakładamy ok 2 łyżki farszu oraz posypujemy tartym serem.
- Całość zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C i wstawiamy naleśniki na około 12 minut, tak aby ser się rozpuścił.
I gotowe! Zapiekane naleśniki z szynką i szpinakiem!