Dynia jest bogactwem składników odżywczych i witamin, dlatego też krem z dyni to świetny pomysł na zdrowy, wartościowy i smaczny obiad! Sprawdź nasz przepis na krem z dyni!
Przepis: Krem z dyni
Składniki (porcje: 6)
- nieduża dynia (ok 700-800g)
- 5 ziemniaków
- 1-2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 700 ml bulionu
- kawałek papryczki chilli
- oliwa
- kurkuma, sól, pieprz, czosnek suszony
Przygotowanie
- Dynię obieramy, usuwamy nasiona (uwaga, nie wyrzucamy!), miąższ kroimy na mniejsze kawałki.
- Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę.
- Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy.
- W garnku na niewielkim ogniu smażymy cebulę.
- Dodajemy czosnek oraz papryczkę chili, zostawiamy na chwilę.
- Następnie dodajemy ziemniaki i dynię smażymy na małym ogniu ciągle mieszając, doprawiamy solą.
- Całość zalewamy bulionem i doprowadzamy do zagotowania.
- Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 15-20 minut (do miękkości warzyw).
- Dodajemy krojone pomidory oraz przyprawy w zależności od potrzeb – kurkumę, pieprz, sól, czosnek suszony.
- Całość za pomocą ręcznego blendera miksujemy na gładką masę, podajemy z jogurtem lub śmietaną.