Sushi, czyli japońska potrawa, już dawno skradła serca Europejczyków. Lokale serwujące sushi można znaleźć niemal na każdym rogu, a także w galeriach handlowych, na dworcach, a nawet lotniskach. Wybierając się do restauracji sushi mamy możliwość uczestniczenia w tym niezwykłym procesie, gdy sushi master na naszych oczach przygotowuje wyszukane maki lub nigiri. Sushi z dostawą do domu to z kolei ogromny komfort ze względu na pyszne jedzenie w ulubionym dresie. Jest jeszcze trzecia opcja wymagająca od nas trochę wysiłku, ale zapewniająca wysoki poziom satysfakcji – sushi domowe!
Przepis: Domowe sushi
Składniki (porcje: 4)
- 500 g ryżu do sushi
- sos do ryżu lub 6 łyżek octu ryżowego,1 łyżka cukru i 1/2 łyżeczki soli
- 10 płatów nori
- mata bambusowa
- mieszanka do tempury (opcjonalnie jeśli przygotowujesz krewetki w tempurze)
- mango
- awokado
- ogórek zielony
- papryka
- majonez
- serek śmietankowy philadelphia
- kawałek surowego łososia
- 1 dorada
- 200 g łososia wędzonego
- kilka krewetek
- sezam
- wasabi
- sos sojowy
Przygotowanie
- Ryż przesypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, mieszamy i odlewamy wodę - całość powtarzamy kilka razy do momentu aż woda będzie przejrzysta.
- Ryż ponownie zalewamy wodą w proporcji 1:1 i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Uwaga! Ważne by po ugotowaniu nie podnosić pokrywy garnka i pozostawić ryż pod przykryciem na ok 30 minut. Następnie pozostawiamy do wystudzenia.
- W naczyniu łączymy ocet ryżowy, cukier i sól - mieszankę dodajemy do ryżu lub wybieramy gotowy sos ryżowy.
- Warzywa kroimy w cienkie paski.
- Doradę filetujemy, wszystkie ryby kroimy w cienkie paski.
- Krewetki obieramy, przygotowujemy mieszankę do tempury (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i smażymy krewetki.
- Na bambusowej macie rozkładamy liść nori.
- Na górę wykładamy wystudzony ryż i zwilżonymi wodą dłońmi rozprowadzamy jego cienką warstwę.
- Na dole smarujemy cienki pasek ryżu majonezem lub serkiem philadelphia, a następnie wykładamy rybę, pokrojone warzywa, sezam.
- Całość rolujemy za pomocą bambusowej maty i gotowe! Mak komponujemy zgodnie z upodobaniami.