Połączenie słodko-słonych smaków staje się coraz bardziej popularne. Jedni je uwielbiają, inni nie znoszą. Najbardziej klasycznym przykładem jest pizza hawajska, jednak trend ten przeszedł również na burgery wołowe z owocami, pasztety z powidłami czy znane wszystkim grillowane oscypki z żurawiną. A czy kiedykolwiek próbowaliście chleba bananowego? Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, musicie sprawdzić ten przepis!
Przepis: Chleb bananowy
Składniki (porcje: 1)
- 2 jajka
- 110g brązowego cukru
- szczypta soli
- 80ml oleju
- 3 dojrzałe banany
- 200g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- garść orzechów
Przygotowanie
- W misce ucieramy jajka wraz z cukrem i szczyptą soli.
- Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia.
- Obrane banany rozgniatamy widelcem.
- Do ubijających się jajek dodajemy wanilię.
- Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
- Do ubitych jajek dodajemy olej, odrobinę cynamonu oraz banany.
- Na koniec dodajemy mąkę i orzechy, wszystko dokładnie miksujemy.
- Przygotowaną masę przelewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180°C (góra-dół) przez ok. 50 min.