3 superfoods, które warto włączyć do codziennej diety

Magdalena Klosa

Good Vibes28 5/5

zdrowe odżywianie
https://www.pexels.com/

Zdrowe odżywianie, podobnie jak sport i życie w stylu eko, wciąż jest na topie. Na przestrzeni zaledwie kilku, może kilkunastu lat przeszliśmy ogromną transformację. Porzucenie niezdrowej mody fastfoodowej na rzecz dobrych nawyków żywieniowych, dbania o środowisko i ekologii to strzał w dziesiątkę! Ogromną popularność zyskały także joga, medytacja, ajurweda i medycyna chińska. Co jeszcze wpisuje się w nowy, ekologiczny trend? Oczywiście superfoods! Czyli niezwykle modna, zdrowa i odżywcza żywność, korzystnie wpływająca na funkcjonowanie organizmu. Co warto włączyć do swojej codziennej diety? Sprawdzamy!

Superfoods

Mianem superfoods określamy zdrową, nieprzetworzoną żywność, bogatą w składniki odżywcze takie jak witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik. Innymi słowy, superfoods to niezwykle wartościowe produkty spożywcze, które nie tylko odżywiają ciało, ale również zapobiegają rozwojowi chorób, wspierają funkcjonowanie organizmu oraz poprawiają jakość życia. Lista superfoods jest naprawdę długa i co ważne, stale się powiększa, ale my dziś postanowiliśmy skupić się na topowej trójce!

Karob

Nazywany również mączką chleba świętojańskiego, pozyskiwany jest z drzewa karobowego, rosnącego w regionie śródziemnomorskim. Karob do złudzenia przypomina kakao i z powodzeniem może być jego doskonałym zamiennikiem. Polecany szczególnie dla alergików.

Wartości odżywcze karobu w 100g

Woda3,58g
Energia222kcal
Energia929kJ
Białko4,62g
Całkowity lipid (tłuszcz)0,65g
Popiół2,27g
Węglowodany, według różnicy88,9g
Błonnik, całkowita dieta39,8g
Cukry, łącznie z NLEA49,1g
wapń, Ca348mg
Żelazo, Fe2,94mg
Magnez, Mg54mg
Fosfor, P79mg
Potas, K827mg
Sód, Na35mg
Cynk, Zn0,92mg
Miedź, Cu0,571mg
mangan, Mn0,508mg
selen, se5,3µg
Witamina C, całkowity kwas askorbinowy0,2mg
Tiamina0,053mg
Ryboflawina0,461mg
Niacyna1,9mg
Kwas pantotenowy0,047mg
Witamina B-60,366mg
Kwas foliowy, ogółem29µg
Kwas foliowy0µg
Kwas foliowy, jedzenie29µg
Folian, DFE29µg
Cholina ogółem11,9mg
Witamina b120µg
Dodana witamina B-120µg
Witamina A, RAE1µg
Retinol0µg
Karoten, beta8µg
karoten, alfa0µg
Kryptoksantyna, beta0µg
Witamina A, IU14IU
Likopen0µg
Luteina + zeaksantyna0µg
Witamina E (alfa-tokoferol)0,63mg
Dodana witamina E0mg
Witamina D (D2 + D3), jednostki międzynarodowe0IU
Witamina D (D2 + D3)0µg
Witamina K (filochinon)0µg
Kwasy tłuszczowe, całkowicie nasycone0,09g
SFA 4:00g
SFA 6:00g
SFA 8:00g
SFA 10:00g
SFA 12:00g
SFA 14:00,001g
SFA 16:00,072g
SFA 18:00,014g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem0,197g
MUFA 16:10,004g
MUFA 18:10,194g
MUFA 20:10g
MUFA 22:10g
Kwasy tłuszczowe, całkowicie wielonienasycone0,216g
PUFA 18:20,212g
PUFA 18:30,004g
PUFA 18:40g
PUFA 20:40g
PUFA 2:5 n-3 (EPA)0g
PUFA 22:5 n-3 (DPA)0g
PUFA 22:6 n-3 (DHA)0g
Kwasy tłuszczowe, całkowity trans0g
Cholesterol0mg
Tryptofan0,048g
Treonina0,271g
Izoleucyna0,209g
Leucyna0,442g
Lizyna0,196g
Metionina0,081g
cystyna0,029g
Fenyloalanina0,151g
Tyrozyna0,12g
Walina0,446g
Arginina0,13g
histydyna0,122g
Alanina0,584g
Kwas asparaginowy0,503g
Kwas glutaminowy0,362g
Glicyna0,267g
Prolina0,354g
Serine0,304g
Alkohol etylowy0g
Kofeina0mg
Teobromina0mg
Źródło: https://fdc.nal.usda.gov/

Dlaczego karob?

Karob niezwykle korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, dzięki wysokiej zawartości błonnika usprawnia pracę jelit, a tym samym zapobiega dokuczliwym zaparciom. Dodatkowo karob wykazuje właściwości antybakteryjne, antyoksydacyjne – przeciwdziałające starzeniu się skóry, obniża poziom złego cholesterolu, przeciwdziała rozwojowi infekcji, reguluje poziom cukru we krwi, obniża łaknienie, wspomaga układ odpornościowy. Karob jest prawie dwa razy mniej kaloryczny od tradycyjnego, ciemnego kakao, a jego smak jest naturalnie słodki. Nie zawiera teobrominy i kofeiny oraz – w przeciwieństwie do kakao – nie hamuje wchłaniania cynku i wapnia.

Baobab

Baobab to drzewo o ogromnych pniach występujące (w zależności od gatunku) w Afryce oraz w Australii. Ze względu na szereg dobroczynnych właściwości, zyskało miano ‘drzewa życia’. Baobab jest nie tylko źródłem wody dla rdzennych mieszkańców Australii, ale także bogactwem wartościowych i odżywczych jadalnych liści, nasion i owoców. Kora baobabu ma właściwości lecznicze, odtruwające, a z żywej tkanki roślinnej wytwarza się liny, tkaniny i sieci.

Wartości odżywcze sproszkowanych owoców baobabu w 100g

Woda10,9g
Energia250kcal
Energia1040kJ
Białko3,69g
Całkowity lipid (tłuszcz)0,47g
Popiół5.28g
Węglowodany, według różnicy79,6g
Błonnik, całkowita dieta44,5g
Sacharoza9.22g
Glukoza4,66g
Fruktoza4.28g
Laktoza0g
Maltoza0g
wapń, Ca342mg
Żelazo, Fe8.42mg
Magnez, Mg158mg
Fosfor, P47mg
Potas, K2190mg
Sód, Na10mg
Cynk, Zn0,92mg
selen, se0µg
Witamina C, całkowity kwas askorbinowy173mg
Tiamina0,03mg
Ryboflawina0,074mg
Niacyna20mg
Witamina B-62,41mg
Kwas foliowy, ogółem43µg
Kwas foliowy, jedzenie43µg
Kwasy tłuszczowe, całkowicie nasycone0,244g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem0,169g
Kwasy tłuszczowe, całkowicie wielonienasycone0,163g
PUFA 18:30,098g
PUFA 18:3 n-3 c,c,c (ALA)0,098g
PUFA 2:5 n-3 (EPA)0g
PUFA 22:5 n-3 (DPA)0g
PUFA 22:6 n-3 (DHA)0g
Kwasy tłuszczowe, całkowity trans0,009g
Źródło: https://fdc.nal.usda.gov/

Dlaczego baobab

Baobab wykazuje właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne – z powodzeniem stosowany w zwalczaniu objawów wirusa opryszczki, grypy i infekcji. Baobab wspomaga trawienie, funkcjonowanie układu pokarmowego, a także wzmacnia odporność organizmu. Dzięki właściwościom prebiotycznym, wpływa na rozwój korzystnych bakterii w jelitach. Dodatkowo baobab wspiera pracę wątroby i z powodzeniem może być stosowany jako składnik diety przeciwzapalnej.

Chia

Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej, rośliny uprawianej przede wszystkim w Meksyku i Gwatemali, a także Południowej i Środkowej Ameryce. Nasiona chia są bardzo drobne, o ciemnej barwie z niewielkimi jaśniejszymi akcentami. Tym co wyróżnia te niewielkie ziarenka jest zdolność do absorbowania wody, dzięki czemu tworzą żelową konsystencję, idealnie sprawdzającą się w przygotowywaniu koktajli, puddingów, musów i smoothies.

Wartości odżywcze chia w 100g

Woda5,8g
Energia486kcal
Energia2030kJ
Białko16,5g
Całkowity lipid (tłuszcz)30,7g
Popiół4,8g
Węglowodany, według różnicy42,1g
Błonnik, całkowita dieta34,4g
wapń, Ca631mg
Żelazo, Fe7,72mg
Magnez, Mg335mg
Fosfor, P860mg
Potas, K407mg
Sód, Na16mg
Cynk, Zn4,58mg
Miedź, Cu0,924mg
mangan, Mn2.72mg
selen, se55,2µg
Witamina C, całkowity kwas askorbinowy1,6mg
Tiamina0,62mg
Ryboflawina0,17mg
Niacyna8.83mg
Kwas foliowy, ogółem49µg
Kwas foliowy, jedzenie49µg
Witamina b120µg
Witamina A, IU54IU
Witamina E (alfa-tokoferol)0,5mg
Kwasy tłuszczowe, całkowicie nasycone3,33g
SFA 14:00,03g
SFA 15:00,03g
SFA 16:02.17g
SFA 17:00,063g
SFA 18:00,912g
SFA 20:00,093g
SFA 22:00,032g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem2,31g
MUFA 14:10,03g
MUFA 16:10,029g
MUFA 17:10g
MUFA 18:12,2g
MUFA 20:10,046g
Kwasy tłuszczowe, całkowicie wielonienasycone23,7g
PUFA 18:25,84g
PUFA 18:2 n-6 c,c5,84g
PUFA 18:317,8g
PUFA 18:3 n-3 c,c,c (ALA)17,8g
Kwasy tłuszczowe, całkowity trans0,14g
Cholesterol0mg
Tryptofan0,436g
Treonina0,709g
Izoleucyna0,801g
Leucyna1,37g
Lizyna0,97g
Metionina0,588g
cystyna0,407g
Fenyloalanina1,02g
Tyrozyna0,563g
Walina0,95g
Arginina2,14g
histydyna0,531g
Alanina1,04g
Kwas asparaginowy1,69g
Kwas glutaminowy3,5g
Glicyna0,943g
Prolina0,776g
Serine1,05g
Źródło: https://fdc.nal.usda.gov/

Dlaczego chia?

Chia są bogactwem antyoksydantów zapobiegających przedwczesnemu starzeniu się skóry, a także rozwojowi nowotworów. Nasiona chia regulują poziom cukru we krwi, korzystnie wpływają na pracę mózgu, usprawniają pamięć, wzrok i przeciwdziałają rozwojowi Alzheimera. Dodatkowo chia obniżają poziom złego cholesterolu, wspierając tym samym układ sercowo-naczyniowy. Warto również wspomnieć o korzystnym wpływie nasion chia na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz pracę jelit.

Magdalena Klosa

Marketing Manager, uwielbia podróże, zwierzęta, zdrowe odżywianie, książki, poradniki, a od niedawna również jogę. Ciągle poszukuje wrażeń :)

Komentarze