Jesień to idealny okres na przygotowywanie konfitur, dżemów, soków do herbaty i innych przetworów, do których owoce pigwowca nadają się doskonale. Sprawdź koniecznie nasz przepis na dżem z pigwowca!
Przepis: Dżem z owoców pigwowca
Składniki (porcje: 6)
- 2 kg dojrzałych (żółtych) owoców pigwowca
 - 1 kg cukru białego, trzcinowego lub innej, zdrowszej alternatywy – np. Ksylitolu
 - 1 litr wody
 - cynamon
 
Przygotowanie
- Owoce pigwowca dokładnie myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
 - Tak przygotowane, wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem bądź ksylitolem i zalewamy wodą, do poziomu owoców.
 - Przykrywamy garnek i gotujemy na średnim ogniu do miękkości owoców.
 - Zostawiamy na małym ogniu, bez pokrywki, dodajemy cynamon lub inne ulubione przyprawy i czekamy aż woda odparuje.
 - Zdejmujemy z ognia i przy użyciu ręcznego blendera, blendujemy na gładką masę.
 - Tak przygotowany drzem przelewamy do słoiczków i pozostawiamy do góry dnem, aż do wystygnięcia.
 - I voilà konfitura do herbaty, naleśników czy owsianki gotowa!
 
O samych owocach pigwowca możecie poczytać: Owoce pigwowca co z nimi zrobić?
Smacznego!
