Olej tamanu – hit w kosmetyce

Klaudia Okularczyk

Zdrowie i uroda338 0/5

Obecnie panuje moda na wszystko co naturalne. Coraz chętniej wybieramy także naturalne kosmetyki. Jesteśmy bardziej świadomymi konsumentami, stawiamy na produkty, które nie zawierają w składzie zbędnych konserwantów i chemii. Nie od dziś wiadomo, że w pielęgnacji całego ciała świetnie sprawdzają się naturalne oleje. Bez wątpienia olej tamanu jest bardzo doceniany, ze względu na swoje właściwości.

Co to jest – olej tamanu?

Olej tamanu, zwany olejem kamieni, jest w 100% naturalnym olejem roślinnym, który pozyskiwany jest z orzechów drzewa tamanu. Drzewo występuje w lasach tropikalnych m.in. na Madagaskarze oraz w Indiach. Pozyskiwanie oleju tamanu zapożyczyliśmy z Polinezji gdzie drzewo uważene jest za święte i ma duże znaczenie kulturowe.

Charakterystyka i skład oleju tamanu

Najlepszym wyborem będzie olej tłoczony na zimno, nierafinowany. Dzięki temu zachowa najwięcej cennych składników. Ma on gęstą, płynną konsystencję o brunatnym lub zielonkawym kolorze i charakteryzuje się ziołowym zapachem z korzenną nutą. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy i kwas oleinowy, które wykazują działanie nawilżające i regenerujące. Za jego przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości odpowiada kwas kallofillowy i kallofilloidyna.

Zastosowanie i właściwości oleju tamanu

Olej ma cudowny wpływ na naszą skórę, działa nawilżająco i regenerująco przez co wzmacnia jej barierę lipidową. Ma również działanie przeciwzapalne, antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Świetnie sprawdza się w leczeniu trądziku, łupieżu, wspomaga także gojenie się ran, rozjaśnia blizny oraz redukuje rozstępy. Polecany wspomagająco przy leczeniu łuszczycy, opryszczki, ale również przy odmrożeniach, owrzodzeniach.

Pielęgnacja twarzy olejem tamanu

Olej tamanu znakomicie sprawdzi się w pielęgnacji cery tłustej, problematycznej i trądzikowej, dzięki swoim właściwościom antyseptycznycznym i przeciwbakteryjnym. Będzie miał korzystny wpływ również na cerę dojrzałą i zniszczoną ze względu na właściwości nawilżające, przeciwzapalne i działanie przeciwstarzeniowe. Możemy stosować go punktowo lub dodać do używanych kremów, maseczek czy innych kosmetyków, albo po prostu kupić gotowy produkt, który już zawiera w swoim składzie olej tamanu.

Jeśli zastanawiacie się jaki olej wybrać to z pewnością warto wypróbować olej tamanu. Sprawdzi się nie tylko w pielęgnacji, ale również wspomoże leczenie wielu dolegliwości skórnych. Korzystajmy z dobrodziejstw natury i cieszmy się widocznymi efektami.

Oceń artykuł:

Komentarze