Zupa z porem - Tajskie smaki

Zupa z porem – Tajskie smaki

Kuchnia azjatycka słynie ze zdrowych, lekkich składników, oryginalnych połączeń i niespotykanych smaków. W przypadku tajskiej kuchni pierwsze co przychodzi nam na myśl to niesamowicie pikantne potrawy. Ale uwaga! Wcale nie musi tak być! Ze względu na wyjątkowość tych dań, warto czerpać inspiracje z kuchni Dalekiego Wschodu, a poziom doprawienia regulować zgodnie z własnymi upodobaniami. To do dzieła! Dziś przedstawiamy przepis na zupę z porem inspirowaną właśnie kuchnią tajską.

Typ przepisu:

Czas wykonania:

Poziom trudności:

Przepis: Zupa z porem – Tajskie smaki

Składniki (porcje: 6)

  • 1 litr bulionu
  • 2 piersi z kurczaka
  • makaron ryżowy
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 300 g pieczarek
  • 1/2 papryczki chilli
  • 5 cm imbiru
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1/2 cytryny

Przygotowanie

  • Filety z kurczaka kroimy w cienkie paski.
  • Marchewkę i imbir trzemy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę, pora kroimy w cienkie plasterki.
  • W garnku rozgrzewamy oliwę i łączymy wszystkie warzywa, smażymy przez około 5 minut na niewielkim ogniu, ciągle mieszając.
  • Całość zalewamy gorącym bulionem i doprowadzamy do zagotowania.
  • W tym czasie myjemy pieczarki i kroimy w cienkie plasterki.
  • Do gotującej się zupy dodajemy pieczarki oraz pokrojone w paski piersi z kurczaka.
  • Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10 minut.
  • Dodajemy sos rybny, miód, mleko kokosowe, sok z połowy cytryny, posiekaną drobno papryczkę chilli, sól, pieprz.
  • Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie dzielimy na mniejsze części i dodajemy do zupy.
Avatar of Magdalena Klosa
Marketing Manager, uwielbia podróże, zwierzęta, zdrowe odżywianie, książki, poradniki, a od niedawna również jogę. Ciągle poszukuje wrażeń :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *