Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Magda K
12 listopada, 2020

357 5/5

fot. variance.pl

Nie od dziś wiadomo, że mięso drobiowe zawiera bardzo dużo białka i niewiele tłuszczu, dlatego też uważane jest za najlepszy wybór zarówno dla osób będących na diecie odchudzającej, jak i tych, kochających zdrowe odżywianie. Dodatkowo mięso drobiowe jest niezwykle łatwe w przygotowaniu i pasuje do wielu dań. Sprawdź nasz przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem!

Przepis na: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Składniki (porcje: 6)

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 200 g tartego żółtego sera – w wersji niskokalorycznej pomijamy ten składnik
  • 300 g makaronu świderki (pełnoziarnisty, pszenny lub inny)
  • oliwa
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek suszony, majeranek, kurkuma

Przygotowanie

  • Filety z kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy (solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą, czosnkiem suszonym, majerankiem i kurkumą).
  • Cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
  • Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach.
  • Na patelni na niewielkim ogniu smażymy cebulę.
  • Dodajemy kurczaka i smażymy co chwilę mieszając, do momentu aż mięso się przesmaży.
  • Dodajemy paprykę i marchewkę, zostawiamy na około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Dodajemy krojone pomidory i zwiększamy ogień, aż do zagotowania.
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy parę minut, w razie potrzeb doprawiamy.
  • W między czasie w garnku gotujemy makaron, odcedzamy, a następnie mieszamy z łyżką oliwy.
  • Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z całą zawartością patelni.
  • Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180°C na około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową, zapiekankę posypujemy tartym serem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut.

Zapiekanka makaronowa gotowa! Smacznego! 

Uwaga! Danie spokojnie można podgrzewać w piekarniku, pamiętaj tylko o przykryciu zapiekanki folią aluminiową, w ten sposób makaron nie wyschnie i będzie nadal smaczny! 🙂

5 / 5. 2

Magda K

Specjalistka ds. marketingu, kochająca podróże, zwierzęta, zdrowe odżywianie, książki, poradniki, a od niedawna również jogę. Ciągle poszukująca wrażeń :)