Tarta z porem

Izabela Kostka

, 814Drukuj 4.8/5

tarta z porem

Sezon na pora trwa w najlepsze! Świetnym pomysłem na wykorzystanie tego niedocenionego warzywa w kuchni jest przygotowanie pysznej i kruchej tarty z porem! Spróbujcie koniecznie.

Przepis na: Tarta z porem

Składniki

  • 500g pora
  • 2 łyżki oleju
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 jajka
  • 150ml śmietanki kremówki
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • 2 łyżki orzechów laskowych siekanych prażonych
  • 180g sera pleśniowego z czerwoną bądź pomarańczową skórką ( np. Saint Albray L’intense)
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 ciasto francuskie gotowe

Przygotowanie

Tarta z porem - YouTube
  • Pora kroimy w cienkie plasterki.
  • W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pora przez około 5 minut.
  • Doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem.
  • Do miseczki wbijamy jajka i doprawiamy pieprzem, solą, gałką muszkatołową, dodajemy śmietanę i wszystko mieszamy.
  • Jabłko i ser kroimy na cienkie plasterki.
  • Blachę na tartę smarujemy dokładnie masłem i wykładamy ciastem francuskim, a następnie nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.
  • Na górę wykładamy podsmażonego pora, jabłko oraz ser
  • Tartę zalewamy masą jajeczną i posypujemy orzechami.
  • Pieczemy przez ok. 25-30 min w temperaturze 180°C z termoobiegiem.

Komentarze