Omlet z bananem

Magdalena Klosa

409Drukuj 5/5

Szukasz pomysłu na zdrowe śniadanie na słodko, ale masz już dość zwykłej owsianki na mleku? Mamy coś dla Ciebie! Pyszny, bardzo zdrowy i super szybki omlet z bananem! Uwaga – bez mąki! Gwarantujemy, że zagości w Twojej kuchni na stałe. To do dzieła!

Przepis na: Omlet z bananem

Składniki (porcje: 1)

  • 1 jajko
  • 1 banan (najlepiej dojrzały)
  • 2 łyżki płatków owsianych

Przygotowanie

  • Jajko wbijamy do miski i mieszamy.
  • Banana obieramy ze skórki, dodajemy do jajka i rozgniatamy widelcem, całość mieszamy.
  • Dodajemy dwie duże łyżki płatków owsianych, mieszamy i zostawiamy na kilka minut.
  • Na niewielkiej patelni rozprowadzamy odrobinę oleju.
  • Delikatnie nagrzewamy patelnię i wykładamy na nią naszą bananową masę – na ok 0,5 cm grubości.
  • Całość przykrywamy pokrywką i smażymy na niewielkim ogniu.
  • Gdy omlet się delikatnie zetnie, zdejmujemy pokrywkę i delikatnie, za pomocą łopatki obracamy na drugą stronę.
  • Jeszcze kilka chwil i gotowe!
  • Całość można posmarować masłem orzechowym i podać z ulubionymi owocami. Smacznego!

Oceń artykuł:

Magdalena Klosa

Marketing Manager, uwielbia podróże, zwierzęta, zdrowe odżywianie, książki, poradniki, a od niedawna również jogę. Ciągle poszukuje wrażeń :)

Komentarze