Chleb bananowy

Typ: | Czas przygotowania: | Poziom trudności:

Połączenie słodko-słonych smaków staje się coraz bardziej popularne. Jedni je uwielbiają, inni nie znoszą. Najbardziej klasycznym przykładem jest pizza hawajska, jednak trend ten przeszedł również na burgery wołowe z owocami, pasztety z powidłami czy znane wszystkim grillowane oscypki z żurawiną. A czy kiedykolwiek próbowaliście chleba bananowego? Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, musicie sprawdzić ten przepis!

Przepis na: chleb bananowy

Składniki

  • 2 jajka
  • 110g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 80ml oleju
  • 3 dojrzałe banany
  • 200g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • garść orzechów

Przygotowanie

  • W misce ucieramy jajka wraz z cukrem i szczyptą soli.
  • Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia.
  • Obrane banany rozgniatamy widelcem.
  • Do ubijających się jajek dodajemy wanilię.
  • Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
  • Do ubitych jajek dodajemy olej, odrobinę cynamonu oraz banany.
  • Na koniec dodajemy mąkę i orzechy, wszystko dokładnie miksujemy.
  • Przygotowaną masę przelewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180°C (góra-dół) przez ok. 50 min.

5 / 5. 1

Dodaj komentarz