Sezon na pora trwa w najlepsze! Świetnym pomysłem na wykorzystanie tego niedocenionego warzywa w kuchni jest przygotowanie pysznej i kruchej tarty z porem! Spróbujcie koniecznie.
Przepis: Tarta z porem
Składniki (porcje: 4)
- 500g pora
- 2 łyżki oleju
- Sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka tymianku
- 3 jajka
- 150ml śmietanki kremówki
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- 2 łyżki orzechów laskowych siekanych prażonych
- 180g sera pleśniowego z czerwoną bądź pomarańczową skórką ( np. Saint Albray L'intense)
- 1 jabłko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 ciasto francuskie gotowe
Przygotowanie
- Pora kroimy w cienkie plasterki.
- W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pora przez około 5 minut.
- Doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem.
- Do miseczki wbijamy jajka i doprawiamy pieprzem, solą, gałką muszkatołową, dodajemy śmietanę i wszystko mieszamy.
- Jabłko i ser kroimy na cienkie plasterki.
- Blachę na tartę smarujemy dokładnie masłem i wykładamy ciastem francuskim, a następnie nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.
- Na górę wykładamy podsmażonego pora, jabłko oraz ser
- Tartę zalewamy masą jajeczną i posypujemy orzechami.
- Pieczemy przez ok. 25-30 min w temperaturze 180°C z termoobiegiem.