Przepyszne śniadanie przygotowywane z pomidorów, papryki, cebuli, czosnku oraz jajek. Przybyło do nas z Bliskiego Wschodu. Wiele krajów uważa, że szakszuka wywodzi się właśnie z ich tradycji, ale prawdopodobnie oryginał pochodzi z Tunezji lub Jemenu. Szakszuka (shakshouka) w języku arabskim oznacza po prostu “bałagan”, “mieszankę”. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych. Nie znajdziemy też jednego prawidłowego przepisu, ponieważ często jest urozmaicana i każdy może dorzucić lub wyeliminować składnik według uznania. Może być z mięsem, jak i w wersji wegetariańskiej. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Zapewniamy, że zakochacie się w jej smaku.
Przepis: Szakszuka
Składniki (porcje: 2)
- 4 pomidory (alternatywą są pomidory z puszki, ale lepiej smakuje ze świeżymi pomidorami)
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 1/2 łyżki masła lub oliwy
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- szczypta oregano
- natka pietruszki lub szczypiorek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
- Pomidory nacinamy, polewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Na małą patelnie wykładamy masło lub oliwę.
- Na podgrzany tłuszcz wykładamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami.
- Kroimy lub scieramy czosnek i dodajemy na patelnię.
- Smażymy około 4-5 minut, aż odparuje większość wody z pomidorów.
- Do podsmażonych składników wbijamy jajka - najlepiej w farszu zrobić sobie miejsce szpatułką, przesuwając pomidory i wbijać w to miejsce po jednym jajku.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy pod przykryciem przez ok 4-5 minut.
- Po ścięciu się jajek posypujemy całość natką pietruszki lub szczypiorkiem.
- Smacznego!