Ciasto naleśnikowe - Naleśniki

Ciasto naleśnikowe - Naleśniki
variance

Pochodzenie naleśników do dziś jest nie znane, niemniej jednak Naleśniki stanowią świetną bazę dla wielu różnych dań, a ich przyrządzenie jest naprawdę proste. Wszystko zależy od Twojej kreatywności! Naleśniki na słodko – z twarogiem, masłem orzechowym lub konfiturą, bądź na słono – z kurczakiem, żółtym serem lub szpinakiem. Na co masz ochotę?

Przepis: Ciasto naleśnikowe - Naleśniki

Składniki (porcje: 12)

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (375g)
  • 2 jajka
  • szklanka mleka (250mln)
  • szklanka wody (250mln)
  • szczypta soli
  • masło lub olej

Przygotowanie

  • Mąkę przesypujemy do miski.
  • Dodajemy mleko, wodę i jajka.
  • Składniki miksujemy na gładką masę.
  • Na większej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju.
  • Rozprowadzamy cienką warstwę ciasta naleśnikowego na całej powierzchni patelni.
  • Gdy spód naleśnika będzie ścięty, należy przewrócić go na drugo stronę.

średnia: 5/5 liczba głosów: 1

Avatar of Magdalena Klosa
Marketing Manager, uwielbia podróże, zwierzęta, zdrowe odżywianie, książki, poradniki, a od niedawna również jogę. Ciągle poszukuje wrażeń :)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *