Pochodzenie naleśników do dziś jest nie znane, niemniej jednak Naleśniki stanowią świetną bazę dla wielu różnych dań, a ich przyrządzenie jest naprawdę proste. Wszystko zależy od Twojej kreatywności! Naleśniki na słodko – z twarogiem, masłem orzechowym lub konfiturą, bądź na słono – z kurczakiem, żółtym serem lub szpinakiem. Na co masz ochotę?
Przepis: Ciasto naleśnikowe - Naleśniki
Składniki (porcje: 12)
- 1,5 szklanki mąki pszennej (375g)
- 2 jajka
- szklanka mleka (250mln)
- szklanka wody (250mln)
- szczypta soli
- masło lub olej
Przygotowanie
- Mąkę przesypujemy do miski.
- Dodajemy mleko, wodę i jajka.
- Składniki miksujemy na gładką masę.
- Na większej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju.
- Rozprowadzamy cienką warstwę ciasta naleśnikowego na całej powierzchni patelni.
- Gdy spód naleśnika będzie ścięty, należy przewrócić go na drugo stronę.