Kiszonki są niezwykle zdrowe, posiadają szereg wartości odżywczych, wpływają bardzo korzystnie na odporność, wspierają pracę jelit i są naturalnym probiotykiem. Gdy mówimy o kiszonkach, pierwsze co przychodzi nam na myśl to przede wszystkim kiszone ogórki oraz kapusta. Okazuje się jednak, że kisić możemy różne warzywa i owoce, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia no i oczywiście walory smakowe. Poniżej przedstawiamy przepis na kiszone pomidorki malinowe.
Przepis: Kiszone pomidorki malinowe
Składniki (porcje: 1)
- ok. 1 kg dużych pomidorków malinowych (na gałązce)
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki kopru
- kawałek chrzanu
- 4 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- litr wody
- 2 łyżki soli
Przygotowanie
- Pomidorki myjemy i przekłuwamy wykałaczką na wylot.
- Tak przygotowane wkładamy do słoików wraz z przyprawami (dokładnie jak w przypadku ogórków).
- Gotujemy wodę z solą. Gorącą wodą zalewamy słoiki.
- Zakręcamy i pozostawiamy w kuchni na przynajmniej tydzień, a by zaczęły fermentować. Po upływie tygodnia lub dłużej pomidorki są gotowe do spożycia. Przechowywane w chłodnym miejscu będą nadawać się do spożycia nawet przez 2 miesiące. Aby przechowywać je dłużej należy je zapasteryzować.