Łącząc smak z funkcjonalnością

fot. Adobe Stock

Płatki drożdżowe – można je znaleźć w dużych supermarketach na dziale EKO i w małych sklepikach ze zdrową żywnością. Są cennym uzupełnieniem diety wegetariańskiej i wegańskiej; mogą je również spożywać osoby nietolerujące glutenu czy laktozy. Posiadają mnóstwo wartości odżywczych. Czym dokładnie są płatki drożdżowe i jakie mają zastosowanie w kuchni? 

Przedstawiamy płatki drożdżowe

Jest to produkt spożywczy, powstający z drożdży nieaktywnych (dezaktywacja zachodzi za pomocą wysokiej temperatury) z udziałem glukozy (trzcinowej lub z melasy buraczanej). Następnie są myte, suszone i formowane w kształt płatków, o lekko żółtym zabarwieniu. Nieaktywność drożdży polega na tym, że nie fermentują. Dzięki temu można spożywać płatki drożdżowe bez obaw o wzdęcia i nieprzyjemne przygody żołądkowe. 

Szczególne właściwości

Płatki drożdżowe są istną kopalnią wartości odżywczych i zdrowotnych! Zawierają w sobie między innymi białko, błonnik (wspierający perystaltykę jelit), sporo witamin, także z grupy B (wpływające korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci, a także na układ nerwowy); kwas foliowy (ważny dla kobiet w ciąży), oprócz tego również mnóstwo minerałów, na przykład wapń (wzmacniający kości), żelazo i magnez; a wisienką na torcie są aminokwasy.

Poza tym, płatki drożdżowe poprawiają kondycję naszych układów – pokarmowego, hormonalnego i sercowo-naczyniowego. Mogą pomóc w walce z trądzikiem i oznakami starzenia skóry, obniżają poziom złego cholesterolu, walczą też z bezsennością.

Długa lista zalet

Płatki drożdżowe posiadają również szerokie zastosowanie w kuchni. Są nośnikiem umami – głębokiego, mięsno-serowego smaku. Dzięki temu świetnie sprawdzają się w diecie wegetariańskiej, wegańskiej i bezmlecznej – zastępują wykluczone z diety składniki, gwarantując charakterystyczny smak. Oto kilka sposobów na użycie płatków drożdżowych:

  • jako zagęszczacz do sosów, zup – zastępują mąkę, więc sprawdzą się w ten sposób w diecie bezglutenowej
  • jako panierka
  • doskonale zastąpi parmezan na sałatce w kuchni wegańskiej
  • do wszelkich wytrawnych wypieków, past kanapkowych i farszu – zamiast soli i dla urozmaicenia smaku
  • do domowych koktajli, owsianek i smoothie

Przed użyciem…

Osoby nietolerujące glutenu, przed zakupem powinny sprawdzić skład opakowania – niektórzy producenci wzbogacają produkt o niewielkie ilości mąki pszennej lub słodu jęczmiennego. Płatków drożdżowych nie powinny spożywać osoby uczulone na drożdże. Poza tym – jest to wspaniały składnik, który warto włączyć do codziennej diety i czerpać z jego walorów zdrowotnych i smakowych!

autor Ada J

ada jEkspert w dziedzinie literatury, licencjatka filologii śródziemnomorskiej. Pasjonatka podróży, egzotycznej kuchni oraz popkultury. Wolne chwile poświęca na fitness, długie spacery lub seriale.


Dodaj komentarz

Kategorie

Książki

Wybór właściwej książki jest równie ważny, jak wybór muzyki, albo filmu. Od tego zależy w głównej mierze dobre samopoczucie każdego, kto wolne chwile chciałby spędzić, zanurzony w lekturze. Jednakże warto ...

Sprawdź Książki
Czując. Rozmowy o emocjach
Szwajcaria
Travel

Travel, czyli podróże i wszystko, co z nimi związane. Niezwykle przydatna zakładka, pomagająca w wyborze miejsca i kraju podróży, a także zaplanowaniu jej od początku do końca. Ludzie mają najróżniejsze ...

Sprawdź Travel
Joga

Joga jest pojęciem bardzo szerokim i ma w sobie wiele aspektów, zarówno fizycznych, jak i duchowych. Właściwa interpretacja tego zagadnienia opiera się na połączeniu ćwiczeń fizycznych z duchowym wyciszeniem się, ...

Sprawdź Joga
Joga - kobieta
pexels paul wence 1799307
Good Vibes

Szukasz pozytywnych inspiracji i treści, które sprawią, że inaczej spojrzysz na otaczającą Cię rzeczywistość? Good Vibes to miejsce dla Ciebie! Gwarantujemy dużą dawkę pozytywnej energii i niespotykanych, oryginalnych tematów.

Sprawdź Good Vibes
Variance.pl Czy chcesz otrzymywać powiadomienia o nowościach na Variance? NIE TAK