płatki drożdżowe

Łącząc smak z funkcjonalnością

Płatki drożdżowe – można je znaleźć w dużych supermarketach na dziale EKO i w małych sklepikach ze zdrową żywnością. Są cennym uzupełnieniem diety wegetariańskiej i wegańskiej; mogą je również spożywać osoby nietolerujące glutenu czy laktozy. Posiadają mnóstwo wartości odżywczych. Czym dokładnie są płatki drożdżowe i jakie mają zastosowanie w kuchni? 

Przedstawiamy płatki drożdżowe

Jest to produkt spożywczy, powstający z drożdży nieaktywnych (dezaktywacja zachodzi za pomocą wysokiej temperatury) z udziałem glukozy (trzcinowej lub z melasy buraczanej). Następnie są myte, suszone i formowane w kształt płatków, o lekko żółtym zabarwieniu. Nieaktywność drożdży polega na tym, że nie fermentują. Dzięki temu można spożywać płatki drożdżowe bez obaw o wzdęcia i nieprzyjemne przygody żołądkowe. 

Szczególne właściwości

Płatki drożdżowe są istną kopalnią wartości odżywczych i zdrowotnych! Zawierają w sobie między innymi białko, błonnik (wspierający perystaltykę jelit), sporo witamin, także z grupy B (wpływające korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci, a także na układ nerwowy); kwas foliowy (ważny dla kobiet w ciąży), oprócz tego również mnóstwo minerałów, na przykład wapń (wzmacniający kości), żelazo i magnez; a wisienką na torcie są aminokwasy.

Poza tym, płatki drożdżowe poprawiają kondycję naszych układów – pokarmowego, hormonalnego i sercowo-naczyniowego. Mogą pomóc w walce z trądzikiem i oznakami starzenia skóry, obniżają poziom złego cholesterolu, walczą też z bezsennością.

Długa lista zalet

Płatki drożdżowe posiadają również szerokie zastosowanie w kuchni. Są nośnikiem umami – głębokiego, mięsno-serowego smaku. Dzięki temu świetnie sprawdzają się w diecie wegetariańskiej, wegańskiej i bezmlecznej – zastępują wykluczone z diety składniki, gwarantując charakterystyczny smak. Oto kilka sposobów na użycie płatków drożdżowych:

  • jako zagęszczacz do sosów, zup – zastępują mąkę, więc sprawdzą się w ten sposób w diecie bezglutenowej
  • jako panierka
  • doskonale zastąpi parmezan na sałatce w kuchni wegańskiej
  • do wszelkich wytrawnych wypieków, past kanapkowych i farszu – zamiast soli i dla urozmaicenia smaku
  • do domowych koktajli, owsianek i smoothie

Przed użyciem…

Osoby nietolerujące glutenu, przed zakupem powinny sprawdzić skład opakowania – niektórzy producenci wzbogacają produkt o niewielkie ilości mąki pszennej lub słodu jęczmiennego. Płatków drożdżowych nie powinny spożywać osoby uczulone na drożdże. Poza tym – jest to wspaniały składnik, który warto włączyć do codziennej diety i czerpać z jego walorów zdrowotnych i smakowych!

Avatar of Adrianna Juranek
Ekspert w dziedzinie literatury, licencjatka filologii śródziemnomorskiej. Pasjonatka podróży, egzotycznej kuchni oraz popkultury. Wolne chwile poświęca na fitness, długie spacery lub seriale.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *